Přes léto bude zavřená jedna z poboček Knihovny Jiřího Mahena. „Kvůli plánované rekonstrukci zavřeme knihovnu v Oblé ulici,“ sdělila mluvčí Mahenovy knihovny Jana Kuncová.

Moravská zemská knihovna bude naopak po většinu času otevřená. Mohou se tam přesunout studenti, kteří se v srpnu nedostanou do knihovny třeba na právnické fakultě. „Otevírací dobu jsme v červenci upravili, v srpnu je jako každý rok zavřeno,“ sdělila vedoucí knihovny Právnické fakulty Masarykovy univerzity Petra Georgala.

Stejně jako tam má jen v červenci otevřeno také knihovna brněnské techniky. Své studijní materiály si čtenáři mohou ale ponechat delší dobu. „Výpůjčky se přes prázdniny automaticky prodlužují do doby otevření knihovny,“ informovala knihovnice Dana Hlaváčková.

Mláďata želvy pavoukovité v brněnské zoo.
V zoo se vylíhla vzácná želva. Jako teprve druhá v Evropě, a opět v Brně

Půjčovat knihy po celé léto si mohou zájemci z knihovny Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, jde to však jen každou středu.

Prázdninovou pauzu pocítí také lidé mířící za kulturou. Do posledního brněnského letohrádku se skupinky nejméně třiceti lidí bez předchozí domluvy nepodívají. „V letním období jsou vnitřní i venkovní prostory oblíbeným místem hlavně pro svatby,“ sdělil správce letohrádku Petr Lukas.

Celé prázdniny se návštěvníci naopak dostanou do Dietrichsteinského paláce. „Otevírací dobu na léto neměníme, o svátcích na začátku července bude navíc vstup do všech objektů volný,“ sdělila mluvčí Moravského zemského muzea Lucie Horáková.

ELIŠKA KOUKALOVÁ
ZUZANA VRBECKÁ

Ilustrační foto.
Bahno a komáři za domy? Brno má ochránit před velkou vodou polder v Chrlicích