„Odvedli přesně práci, kterou jsme od nich potřebovali,“ chválil svěřence brněnský kouč Zdeněk Venera.

Trenér přitom před domácími utkáními řešil, jak moc bude vytěžovat první tři řady. „Ve třetím zápase se nám zdálo, že jsme se v začátku nemohli dostat do tempa. Zúžili jsme sestavu a stejně to nepomohlo. O den později jsme byli daleko živější,“ potěšilo kouče.

A k dobrému výkonu pomohli i ti nejméně vytěžovaní. Přitom se stává, že se čtvrtý útok dostane na led jen třikrát za třetinu. „Naše role se nemění. Jdeme do hry, hlavně aby si ostatní řady odpočinuly. Když uděláme něco navíc, vytěžíme maximum z minima, jako to udělal Hynek. Vstřelil super gól a možná vyhecoval mužstvo k lepšímu výkonu,“ chválil parťáka Jozef Balej.

Právě ostřílený křídelní útočník prověřený boji v NHL si zvyká na tuhle úlohu. Ve čtvrtek zároveň na několik střídání zaskakoval ve druhém útoku za Romana Erata. „Pro mě je to úplně nová pozice. Nikdy jsem v ní nebyl. Snažil jsem se chopit šance a hlavně nezklamat. Věřím, že jsem odvedl dobrou práci,“ líčil.

Zápasy proti Spartě si užívá také štírek z prvoligového Havlíčkova Brodu. Útočník Petr Polodna přitom před pár dny myslel na konec sezony. S rebely vypadl z play off první ligy a chystal se na dovolenou. „A najednou hraju proti nejlepšímu extraligovému týmu základní části. Je to parádní. Před brněnskými fanoušky si zápasy užívám,“ přitakal devětadvacetiletý Polodna.

S 75 kilogramy váhy přitom často svádí nerovné souboje s urostlými sparťanskými zadáky. „Vysocí hráči mi ale nikdy nevadili. Spíš naopak. Jsem mrštnější, lépe se jim vyhnu,“ popsal. „Ale když mě chytí Kočí na mantinelu, těžko se mu vysmeknu,“ hlásil se smíchem.

Čtvrtá řada má za úkol utahat protivníky, znepříjemňovat jim ofenzivní výpady. „Jsou velmi cenní také v zápasech, kdy je dost vyloučených a pak se hraje pět na pět. Tihle hráči odlehčí ostatním,“ dodal Venera.

Spoluhráče si pochvaloval i centr Tomáš Divíšek. „Unavovali svou dravostí soupeře. Nesmírně nám pomohli. Kdo má lepší třetí a čtvrtý útok, jde s delší sérií většinou dál,“ potvrdil.