Určitě ho nesežene v Cukrářství a perníkářství Pusinka v Brně. „Poslední objednávky jsme přijímali před čtrnácti dny. Teď už u nás bohužel nikdo nic nesežene," krčí rameny majitelka podniku Jarmila Křížová.

V její cukrářské dílně na letošní Vánoce vyrobí asi jednu tunu cukroví. Lidé si ho začali objednávat už v říjnu. „Když jsem před třiadvaceti lety cukrárnu otevírala, pekli jsme na Vánoce asi jen sto kilo," vzpomíná.

Kdo o domácí vánoční atmosféru přijít nechtěl, stihne napéct ještě v nadcházejících dnech. „Nebude ale tak dobré. Hodně druhů potřebuje uležet. Teprve pak chutnají opravdu tak, jak mají," upozorňuje profesionálka.

Jako zkušená cukrářka má však samozřejmě i svůj osvědčený recept na kousky, které jde péct třeba až na Štědrý den. „Pracovně tomu říkám perník ihned měkký. Oproti klasickému perníku je v něm větší podíl tuku," doporučuje.

Mezi lidmi jsou stále nejpopulárnější klasické druhy, například vanilkové rohlíčky nebo linecké. „Stále víc se ale dívají na to, z jakých surovin se sladkosti vyrábějí. Jen ty kvalitní zaručují dobrou chuť," poznamenala.

Přestože se kolem zákusků a cukroví pohybuje celý rok, i o Vánocích si ráda trochu sladkého dopřeje. „Nejraději mám slazené medem nebo takzvané židovské makové cukroví, " dodává.

HANA FLORIANOVÁ