„Cvrček vypadá, že na pánvičce sedí. Nemusíte přidávat ani moc másla, protože cvrčci jsou sami o sobě dost tuční,“ radí Borkovcová zvědavým studentům.

O přednášku spojenou s ochutnávkou hmyzích pokrmů je na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity mezi studenty velký zájem. „Přivedla mě sem zvědavost. Kamarádka píše bakalářku o hmyzu na talíři, tak chci vědět jak chutná,“ říká studentka Jitka Varguličová.

Na připravených talířcích čeká na mlsné studenty slané pečivo sypané hmyzem, hmyzí chléb, lázeňské oplatky s cvrčky a jednohubky s moučným červem. „Dneska jsem hmyz ochutnával poprvé. Bohužel ho bylo v tak malém množství, že se chuť nedala skoro poznat,“ přiznává trochu zklamaně student Mikuláš Černík. Ve studených pokrmech byl hmyz rozdrcený a ani jej nebylo vidět.

Největší zájem ovšem vzbuzuje mezi studenty smažení cvrčků. „Aby byl hmyz co nejchutnější, připravuje se z živých brouků a bezprostředně po přípravě se musí sníst,“ varuje Borkovcová a už si připravuje krabičku plnou cvrčků. Studenti s napětím očekávají co se bude dít. Kdo si nepřinesl foťák, vytahuje z kapsy mobil a snaží se vyfotit co se dá. Usmažené cvrčky pak Brokovcová nestíhá ani rozdávat. Na připravené tácky a i do natažených rukou dává po jednom cvrčku. Tentokrát si studenti pochutnali. „Cvrček chutná zajímavě. Sám si ho sice vařit nebudu, ale někdy ho ještě klidně ochutnám, “ říká Černík.

Borkovcová, která se hmyzem ve výživě zabývá již několik let, poučila studenty i o tom, kde jej sehnat. „Nejlepší je brát si brouky přímo z kontrolovaných chovů, které je dodávají třeba do zverimexů. Nedoporučuji jej sbírat v přírodě, protože může být jedovatý,“ upozorňuje Borkovcová v závěru přednášky.

LAĎKA JUŘÍČKOVÁ