Závod odstartoval ve čtvrtek v Praze. Projížďku Brnem ztížil cyklistům vydatný déšť. „Řekl bych, že vodou chlazený motor mastil výkon," smál se po příjezdu k občerstvovací stanici v nemocnici Winkler.

Z dresu ždímal vodu, ale na tváři měl úsměv. „Závod je náročný, ale dá se to zvládnout. Zvlášť v tomhle dešti se mi jede opravdu dobře," dodává ironicky.

Akce se účastní devětadvacet týmů, které spojují zdravé a hendikepované cyklisty. „Účastním se závodu poprvé. S ostatními členy našeho týmu K4 jsme se dali dohromady přes společnou známou, která to všechno spískala," vysvětluje Winkler.

Podnikatel se sportu věnuje pouze rekreačně, trasa ještě delší než cesta z Brna do skotského Edinburghu je pro něj osobní výzva. „Chtěl jsem vědět, jestli to zvládnu, a taky pomoct dobré věci. Na kole si pročistím hlavu a zatížím tělo. Tenhle závod je aspoň solidní zátěž," komentuje.

Na své cestě projedou týmy městy České republiky i Slovenska. Cílová páska bude na závodníky čekat opět v Praze. Tou by měl Winkler se svým týmem projet v neděli. „Kdybychom dodrželi průměrnou pětadvacetikilometrovou rychlost, tak jsme tam v neděli brzo ráno. Myslím ale, že budeme rádi, když to stihneme do večera," odhaduje.

Sil má podle něj zatím dost. V nohou má však zatím 222 kilometrů, dvě tisícovky ho ještě čekají.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ