Za nehody mnohdy může nezodpovědné chování lidí na kole, brněnští strážníci jim loni rozdali zhruba dvanáct set pokut. „Ve více než polovině případů šlo o to, že člověk jel na kole po chodníku. Řidičům aut i chodcům to vadí a může je to i ohrožovat," vysvětlil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Začátek cyklistické sezony kvůli chování některých jezdců netěší Brňanku Janu Marešovou. „Nikdy jsem neviděla, že by cyklista čekal na semaforech, radši si přejede na chodník a pak mi málem skočí pod auto, když najíždí zpátky. Jsou to sebevrazi," rozčílila se.

Cyklisté mívají občas problém i s alkoholem. Jihomoravští policisté jich loni pod vlivem chytili 158, za první čtvrtletí letošního roku už sedmatřicet.

Opilým i střízlivým cyklistům budou strážníci hlídat kola před zloději. Loni jich majitelům na jižní Moravě zmizelo 669, více než polovina z toho byla z Brna. „Důležité je mít kolo zamknuté řetězem. Existují i zámky, které alarmem upozorní, když do nich někdo udeří. Kolo si lidé mohou ochránit i přívěsky s GPS," vyjmenoval Ghanem.

Právě s GPS lokátory nemá dobré zkušenosti Petr Kalaš z brněnské firmy Rentbike, která kola lidem půjčuje. „Lokační systém padá, takže jsme díky nim žádné ukradené kolo nenašli," vysvětlil.

Na techniku nespoléhají ani lidé z cykloklubu Komín. „Jezdíme ve větších skupinách a do hospod moc nechodíme. Radši máme kola pořád na očích. Krádeže kol naši členové hlásí pořád," upozornil předseda klubu Ludvík Zimola.