Podle více než třiceti lidí z Kamenné čtvrti frekvence využití stezky trvale narůstá v denních hodinách. „Regulaci pohybu lidí a zajištění jejich bezpečnosti v kritických časech mezi osmou a devátou hodinou ráno a mezi třetí a sedmou večer noční osvětlení nevyřeší. Práce na investiční akci během vrcholu cyklistické sezóny od letošního července do srpna 2021 navíc výrazně zhorší bezpečnostní situaci na trase,“ vysvětlila místní obyvatel Jana Kořínková.

Osvětlení úseku stezky řeší už od roku 2015 zástupci Brna-středu. „Pohybuje se tam mnoho cyklistů, běžců, chodců a hlavně v období, kdy se dříve stmívá, je to velmi nepříjemné. Běžci vypadají jako závod horníků. Cyklisté a běžci pak musí používat silná světla a oslňují protijdoucí,“ uvedl radní Brna-středu pro územní plánování Petr Bořecký.

Podle něho je osvětlení úseku důležité hlavně ve večerních hodinách. „V nočních hodinách jej lze vypnout nebo ztlumit, což by tam bylo ideální řešení," doplnil Bořecký.

Po srážce s vlakem na přejezdu mezi Moravskými Bránicemi a Silůvkami na Brněnsku zemřel 23. května 2020 odpoledne řidič auta.
Tragédie u Brna. Vlak smetl auto, jeho řidič zemřel. Provoz na trati je obnoven

Zástupci města argumentují také tím, že osvětlení stezky zvýší bezpečnost pro chodce a cyklisty. „V bezprostřední blízkosti nově nasvětleného úseku cyklostezky se nachází několik sportovišť a dětských hřišť. Oblastí proto putuje nejen velké množství cyklistů, ale i matek s dětmi a kočárky či mládeže,“ uvedl městský radní pro sport Jaroslav Suchý.

S argumenty týkajícími se pohybu matek s kočárky nebo cyklistů, které se mají v úseku pohybovat v době zapnutého osvětlení, Kořínková nesouhlasí. „V nočních hodinách tudy maminky s dětmi a kočárky, případně mládež, ve zvýšeném množství opravdu neputují, a je zřejmé, že do budoucna ani nehodlají. Případné osvětlení tudíž nevyužijí. Cyklisté mají mít dle pravidel Besipu osvětlení vlastní," sdělila Kořínková.

Proti záměru na vznik osvětlení okolo stezky se ohradila i jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické, která zástupcům města poslala negativní vyjádření. „V tomto území byl zjištěn výskyt celkem dvaaosmdesáti druhů ptáků v letech 2011 až 2020. Negativní vliv takzvaného světelného znečištění, které je ve městech obecným problémem a v daném území by realizací záměru silně vzrostlo, na ptáky i jinou biotu je dobře znám. U ptáků se noční osvětlení projevuje dezorientací při přeletech, včetně tahu, při kterém ptáci často využívají koridory podél řek," uvedl v prohlášení předseda společnosti Jan Sychra.

Pavol Rybár je novým trenérem brankářů Komety. Foto: HC Kometa Brno/Roman Zajíček
Doba jednoho gólmana je pryč, potřebujeme v Kometě silnou dvojici, tvrdí Rybár

Doplnil, že kromě ptáků záměrem utrpí také celá řada dalších živočichů, mezi které by patřili třeba hmyz, obojživelníci nebo netopýři. Tamní oblast podél řeky Svratky v širším okolí Riviéry podle Sychry patří z ornitologického hlediska mezi nejvýznamnější z celého města.

Zástupci města plánují dvouapůlkilometrový úsek nad brněnským výstavištěm osadit pětaosmdesáti světly. Instalovat je tam mají pracovníci Technických sítí Brno. Investiční záměr za více než osm milionů korun už na konci dubna schválili brněnští radní. Usazování osvětlení má podle plánů začít od července a potrvá až do konce srpna příštího roku.