Obrovskou obavu mají z masivní zástavby v Holáskách v brněnské městské části Tuřany někteří místní. Téměř sedmihektarová plocha u ulice V aleji může být zastavěna bytovými domy. „Rodinné by nám nevadily. Bytové domy pro nás ale problémem jsou. Obáváme se, že se sem přistěhuje mnoho cizích lidí. Holásky navíc nejsou vybavené na další auta," řekl člen sdružení Vlastníci za charakter Holásek Jan Kruml.

Vedle pozemků je chráněná přírodní památka Holásecká jezera. „Nejen že plánovaná výstavba zničí charakter Holásek, navíc skokově vzroste počet obyvatel a s nimi i psů. Pejskaři mohou venčením zvířat znečistit jezera a jejich okolí," upozornil předseda sdružení Vlastníci za charakter Holásek Martin Chvátal.

Postavit v Holáskách bytové domy umožňuje takzvané navýšení indexu podlažních ploch, který určuje intenzitu či hustotu zástavby v území. Odbor územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna před čtyřmi lety upravil část územního plánu a navýšil index z hodnoty 0,5 na 0,7. „Kdyby měl průměrný byt osmdesát metrů čtverečních, pak by při indexu 0,5 mohl investor na dané ploše postavit 432 bytů. Při indexu 0,9 to je už 777 bytů," vypočítal Kruml. Dodal, že o navýšení indexu podlažních ploch magistrát požádala developerská firma Komfort, která v místě plánovala stavbu bytových domů.

Místní se začali bránit peticí, kterou podepsalo přibližně sedm set lidí. Založili i sdružení Vlastníci za charakter Holásek. Jeho členy jsou majitelé pozemků, kterých se navýšení indexu týká.

Protesty ale nepomohly. Odbor totiž letos v květnu předložil Aktualizaci Územního plánu města Brna a v ní navrhl další navýšení indexu podlažních ploch. „Lokalitu jsme prověřili a na tomto základě jsme upravili index podlažních ploch v závislosti na urbanistické struktuře města. Jde o navrhovanou hodnotu, kterou ale ještě budeme projednávat," sdělil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Místním se návrhy magistrátu nelíbí. „Návrh nerespektuje územní plán, ani charakter místní zástavby. Takový obytný soubor může stát na okraji jakéhokoliv města, ale ne zde, mezi rodinnými domy a přírodou," zdůraznil Kruml.

Proti navýšení indexu podlažních ploch je i tuřanská radnice. „Poslali jsme připomínku v prvním kole připomínkování návrhu aktualizace územního plánu. Stejně pokračovat budeme i ve druhém kole," řekl starosta Aleš Jakubec.

Odbor územního plánování nechal na podnět městské části Tuřany zpracovat regulační plán, který stanovuje podrobné podmínky pro využití pozemků. „Čekáme, jak bude vypadat. Podle něho pak hodláme jednat," sdělil starosta.

Ředitel firmy Komfort Přemysl Cebák si myslí, že protesty místních jsou zbytečné. „Původně jsme měli v plánu bytové domy, teď ale čekáme na regulační plán. Bez něj nevíme, co na plochách může vyrůst," sdělil Cebák.

Firma vlastní asi desetinu pozemků, zbytek patří lidem. „Jednali jsme s nimi o odkoupení, zatím jsme se ale nedohodli. I proto je jasné, že žádný konkrétní plán výstavby nemáme," dodal ředitel.

Podobný názor má i magistrát. „Územní plán tyto plochy k výstavbě rodinných a bytových domů předurčuje. Je ale věcí dalšího jednání a regulačního plánu, jestli tam něco takového vznikne a případně v jakém rozsahu," dodal Žára.