Předchozí před měsícem kvůli požadavku krajské hygieny stáhli. Termín dokončení arény pro třináct tisíc lidí postup nemá ovlivnit. „Aktuálně jsme vybrali zhotovitele projektové dokumentace pro provádění stavby, a to Společnost Arch.Design a A PLUS. Lhůta pro dodání dokumentace je stanovená na 270 kalendářních dnů od účinnosti smlouvy," informovala brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Vizualizace nové multifunkční haly na brněnském výstavišti.
Zářící obruče na výstavišti. Podívejte se, jak bude vypadat nová aréna Komety

Představitelé města jsou u projektu haly ve fázi získávání vyjádření od státních orgánů. „Máme nyní k dispozici zhruba devadesát procent všech potřebných závazných stanovisek dotčených orgánů státní správy, které potřebujeme pro společné územní a stavební řízení," uvedla Vaňková. Společné řízení pro stavbu může začít v příštích měsících.

V roce 2024 se má v aréně podle plánů představitelů města hrát hokejové mistrovství světa. Jako domácí stadion ho v budoucnu využijí hokejisté brněnské Komety.

Zdroj: A PLUS, a.s. a Arch.Design, s.r.o.

Kromě hokejových zápasů zamíří lidé do arény i za dalšími sporty a akcemi. Hostit bude třeba i koncerty, divadelní představení či muzikály.

Původně představitelé města odhadovali náklady na stavbu haly na jednu a půl miliardu korun. Podle posledních informací je nyní předpokládají ve výši dvě a půl miliardy korun. Další peníze spolknou venkovní úpravy před arénou. Investici si mají mezi sebou rozdělit město, kraj a stát, v úvahu připadá i zapojení soukromého investora.

Ilustrační foto
Dohady ve Šlapanicích: spor o přechody, parkování zdrží přestavbu Nádražní ulice

Doplnění záměru o rozšíření hlukové studie haly požadovala krajská hygiena. „Rozšířená bude o korekci odrazů od posuzovaných objektů, doplníme ji o modelaci situace při koncertu, který má jiné hlukové limity, a vyhodnocení působení hluku o další stacionární zdroje hluku z nejbližších areálů v okolí záměru, tedy areálů výstaviště a dopravního podniku," vyjmenovala po stáhnutí původního záměru oznámení Radka Loukotová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Zástupci firmy Aréna Brno, která vznikla kvůli výstavbě haly, před měsícem zveřejnili videovizualizaci budoucí podoby multifunkční haly a jejího okolí na brněnském výstavišti z dílny architektů obou firem.