Vedoucí Lesní správy Brno ze společnosti Lesy města Brna Pavel Jordan Brněnskému deníku Rovnost řekl, že kvůli žebrajícím daňkům se na společnost v poslední době obraceli návštěvníci obory. „Ptali se nás na jejich podivné chování. Někteří nás také obviňovali, že je nekrmíme. Říkali, že pokud by je nenakrmili oni, zvířata by umřela hlady," popsal Jordan.

To je podle něj nesmysl. „Krmení mají dost. Zvykli si ale loudit, jako děti o bonbóny. Blízko vstupu do obory z kohoutovického sídliště je supermarket a lidé jim odtud nosí části zeleniny. Skupina patnácti samců si zvykla přijít pro jídlo až k nim," řekl muž.

Samci ale přitom můžou být návštěvníkům nebezpeční. „Když pohazují hlavou, můžou návštěvníky poranit parožím. Je to výjimečné, i když v zimě jsme dva takové případy měli. Nešlo ale o nic vážného. Jen pár modřin," přiblížil Jordan.

Kromě poranění je ale krmení daňků nebezpečné i proto, že zvířata ztrácí svoji přirozenou plachost a stávají se snadnou kořistí pro pytláky. Ti v oboře naposled ulovili několik kusů v únoru. „Přesné číslo nemáme. Pokud pytláci zvíře na místě nevyvrhnou, těžko poznáme, jestli nějaké daňky ukradli," informoval.

V oboře Radějov na Hodonínsku s daňky podobný problém nemají. „Je to tím, že obora je větší a není blízko zástavby, jako Holedná. Daňci proto na lidi nejsou tolik zvyklí," uvedl správce obory Arnošt Buček.

Pro Brňanky jsou ale krotcí daňci lákadlem „Chodím do obory venčit psa a překvapilo mě, když jsem narazila na zvířata u cesty. Jsou nádherní. Tuším, že bych se jich neměla dotýkat, tak jsem si je aspoň vyfotila na mobil," řekla Jana Hašková z Kohoutovic.

Podle Jordana je ale lepší, držet se od zvířat stranou. „Chápeme, že potkat divokou zvěř je dnes vzácnost a především pro děti je takové setkání atraktivní. Pro bezpečnost je ale dobré si ponechat odstup. Pokud se zvíře přibližuje moc, stačí kousek odběhnout, nebo dupnout. To je vyplaší," poradil.