Ministerstvo financí chystá od května dvě sazby daně z přidané hodnoty. „Snížená desetiprocentní bude aplikovaná pro točené pivo konzumované v restauraci. Na balené pivo a točené pivo konzumované mimo ni bude nadále platit základní jedenadvacetiprocentní,“ shrnul mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Levková nechápe, proč má platit u piva na stánku vyšší daň a v restauraci nižší. „Mohla zůstat na jednadvaceti procentech pro všechno. Pro nás snížení daně na deset procent ani není úleva, protože v pivnici toho tolik neprodáme,“ řekla.

Bývalý vojenský areál v Lerchově ulici v Masarykově čtvrti v Brně, jehož prostor bude součástí úprav náměstí Míru.
Boj o vojenský areál na Kraví hoře: Byty ne, raději sál a kavárnu, přejí si lidé

Zatím neví, jak změny vyřeší. „Zřejmě si necháme dát do počítače další tlačítka, takže budeme muset zaplatit IT služby,“ naznačila postup Levková.

Zapeklitý problém

Jako matoucí označila různé sazby daně u piva také Soňa Hofbauerová z brněnského pivovaru U Tomana. „Naštěstí pivo nedistribuujeme, ale chodíme ho čepovat i na akce a máme restauraci. Bude to pro nás zapeklitý problém, který musíme začít řešit,“ poznamenala.

Rušení cykloobousměrky na brněnském Mendlově náměstí.
Cyklodoprava? Brno zaspalo, tvrdí kritici. Řešit musí také žalobu

Novou sazbu daně z přidané hodnoty naopak vítají v brněnském pivovaru Starobrno. „Vnímáme ji jako celkovou podporu gastronomického úseku. Jako negativní naopak hodnotíme komunikaci změn. Podle našeho názoru je totiž nikdo dostatečně nevysvětlil a kvůli tomu kolem tématu vznikla řada nejasností,“ uvedla mluvčí společnosti Heineken Dita Vašíčková. Starobrno je součástí této firmy.

Pivo nezlevní

Například Jakub Hemza z Lužic na Hodonínsku si myslí, že změnu při návštěvě restaurace nepocítí. „Hospody stejně pivo nezlevní,“ prohlásil milovník pěnivého nápoje.

Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy je nová podoba sazeb daně z přidané hodnoty u piva učebnicový příklad neúčinného a zbytečně nákladného systému. „V praxi bude takřka nemožné všechny skulinky tohoto systému zalepit. Jaká sazba daně se například vyměří tehdy, objedná-li si návštěvník několik půllitrů piva a ty posléze přelije do džbánu, s nímž danou hospodu opustí,“ ptal se Kovanda.

Nehoda dvou šalin v brněnské Křížové ulici.
Už si nikdy nestoupnu dozadu, říká zraněná z pondělní nehody šalin v Brně

Sazby DPH u piva:

10 procent: točené alkoholické a nealkoholické pivo a pivo v lahvi konzumované v restauraci

15 procent: nealkoholické pivo odnesené z restaurace ve džbánku, točené nealkoholické pivo a nealko pivo v lahvi u stánku bez zázemí

21 procent: točené alkoholické pivo odnesené z restaurace ve džbánku, točené alkoholické i alkoholické v lahvi vypité u stánku bez zázemí