Není to hezká vizitka. Přijíždíme po hrbolatém asfaltu. Jakmile ale zatočíme do vísky, motor auta není slyšet a kola si jenom předou. Nebýt však účetní místního obecního úřadu Ivy Bučkové, Říkonín by na nový asfalt a obrubníky nedostal peníze. Obci proto půjčila sto tisíc.

"Starosta sehnal na vybudování asfaltových cest půl milionu, jenže dotace byla vázaná na vklad obce. Museli jsme rychle sehnat sto tisíc korun, a tak jsem obci půjčila. Proč by měly peníze ležet někde v bance, když můžou pomoci?“ říká účetní Bučková. Obec jí půjčku vrací v měsíčních třítisícových splátkách. Poslední má rodina Bučkových dostat v prosinci 2008.

Není obvyklé, aby lidé z obecního úřadu půjčovali vesnicím peníze. Jenže v Říkoníně to zřejmě jinak nejde. Obec hospodaří s rozpočtem sto čtyřiašedesát tisíc korun a lidé drží pohromadě.

"Když je nějaká brigáda, buď si koupí naftu do maloktraktorů za svoje nebo vypomůžu já,“ tvrdí starosta Hladík. Ten Říkonínu půjčil čtyřiašedesát tisíc korun. Nebýt jeho peněz, nejmenší by neměli pískoviště, prolézačky, houpačky a na můstku by chybělo zábradlí.

Peníze ze stávajícího rozpočtu stačí Říkonínským jen na veřejné osvětlení, běžnou údržbu, v zimě na protahování cest a další zakladní poplatky.
I když není v obci obchod, hospoda ani školka, lidé to ani tak kriticky nevnímají. Děti vozí za vzděláním do blízkého Žďárce.

„Všichni máme auta a když potřebujeme nakoupit, zajedeme do nějakého brněnského supermarketu. A že tu není hostinec? V podstatě je. Slavíme v přízemí budovy obecního úřadu. Tam je místa dost,“ vysvětluje mladík David a kamarádi přitakávají.

Budova obecního úřadu ,,spolkne“ asi také nejvíc peněz, pokud se rozpočet díky novele zvýší na třista třiačtyřicet tisíc korun. V budově neteče voda, chybějí toalety.

,,Je to pro nás velká ostuda. Nedávno tady byli auditoři a museli chodit na toaletu ke mně domů. Skutečně jsem se styděl,“ vypráví starosta Hladík.
Místní o něm říkají, že je dobrák od kosti. Neúčtuje si cestovní příkazy, z úřadu si bere, když náhodou je, výplatu patnáct set třicet korun. Takové vztahy jsou možné jen v malé vísce uprostřed údolí. Není to ale žádný ,,zapadákov“, na kopci jezdí vlak.

 

Související články: Brno slouží i malým vsím, Obce získají díky poslancům víc peněz