Podle obžaloby měla žena týrat dceru od roku 2008 do loňského června, kdy dceru dostali do péče příbuzní. „Provinit se obžalovaná měla především nepřiměřenými nároky na její chování, učení ve škole a provádění domácích prací," přečetla z obžaloby mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková.

Situace se měla vyhrotit tak, že obžalovaná prý tehdy patnáctiletou dceru vyhazovala z domu, často jí nadávala, obviňovala jí z pití alkoholu, krádeží jejích peněz a lží. „Žena jí vyhrožovala, že ji umístí do dětského domova. Neustále ji sledovala a omezovala její pobyt venku. Nakonec dceru napadla," uvedla Stočková.

Obžalobu u soudu potvrdila teta sedmačtyřicetileté ženy, u které dívka loni na podzim asi čtvrt roku bydlela. „Neteř dceři odmalička poskytovala nadstandardní péči. Koupila jí vše, co chtěla. Měla na ní ale i vysoké požadavky. Hodně se s ní učila a nutila jí, aby často četla," vypověděla žena.

Zase se pohádaly

Když bylo dívce asi dvanáct let, přestaly si podle příbuzné s matkou rozumět. „Měly jiné zájmy. Nakonec se konflikt vyhrotil. Zoufalá neteř mi volala, že se zase pohádaly. Pak se podle její dcery i popraly. Já jsem u toho ale nebyla," řekla žena.

Upozornila, že když bydlela dívka u ní, nikdy nepila a chodila brzy domů. „Měla u mě tvrdou školu. Cítila jsem, že není šťastná. V noci brečela a měla žaludeční problémy. Pak jsme se dohodli, že půjde k babičce, kde vyrůstala a má tam kamarády," sdělila. Dodala, že dívka teď kvůli matce chodí k psychologovi.

To ale podle obžalované není pravda. „Dcera se chtěla nastěhovat k babičce, protože ta jí trpí, že pije alkohol a chodí pozdě domů, tak lže. Našla si partu starších kamarádů, se kterými chodí po nocích a já s tím teď nemohu nic udělat," postěžovala si matka.

Dceři se prý zhoršily známky na gymnáziu, až musela přejít na jinou střední školu. „Vše sleduji na internetu. Našla jsem na stránkách školy její špatný prospěch. Na jejím profilu na sociální síti jsem uviděla fotografie, kde je na večírcích, kde je všude okolo alkohol. Kamarádům si pak často stěžuje na kocoviny," uvedla žena.

Pravdu mají soudu pomoci rozkrýt i další svědci a znalci. Ty plánuje předsedkyně senátu vyslechnout na konci října.