Středisko vzniklo díky spolku Dělnický dům v Juliánově v roce 1897. Za svou historii vystřídalo řadu funkcí. „Sloužilo snad ke všem účelům, které si člověk umí představit. Vedle ochotnického divadla, koncertů, plesů či promenád fungovalo v minulém století i jako sportoviště. Tělocvičnu tam totiž měli Sokolové," upozornil dramaturg Dělnického domu Vít Šujan.

V padesátých letech centrum lákalo návštěvníky i do letního kina. „Nabízelo místa až pro čtyři sta šedesát lidí. Budova v Jamborově ulici se také stala jedním z prvních Dělnických domů na Brněnsku," připomněla historička Milena Flodrová v Internetové encyklopedii dějin Brna.

Postavení druhého patra před devadesáti lety z domu udělalo nejvýraznější židenickou budovu. Na stavbě se podílely více než tři stovky brigádníků. „Kapacita domu přestávala stačit, a tak se rozhodlo o jeho rozšíření. Tehdy dům začal konečně vyčnívat, stal se opravdovým centrem společenského života a sloužil jako zázemí spolků a organizací," uvedla místostarostka Židenic Monika Doležalová.

Původní myšlenku dělňáku mají připomenout i sobotní oslavy. Ty zahájil už v devět hodin ráno farmářský trh. „Během dne se dále představí například pěvecký sbor, taneční soubory, nachystali jsme i autorská čtení. Večer je pak připravené posezení u cimbálu," popsala Doležalová.

Součást programu je i prezentace asi desítky židenických spolků. „Pokud se akce ujme, budeme ji pořádat každý rok," uvedla Doležalová.

Výroční festival plánuje navštívit například Brňan Pavel Strnad. „Chodíval jsem tam vždy rád na různé koncerty. Nejvíc mám ale dělňák spojený se svými patnáctinami. Předávali tam totiž všem slavnostně občanské průkazy. Už z nostalgie se na výroční oslavy přijdu podívat," řekl židenický rodák.