Na Moravském náměstí přišli první demonstranti před třetí hodinou. „Dozvěděl jsem se o akci z internetu, podepsal jsem také petice. Myslím si, že je potřeba podpořit tento národ," vysvětlil svou účast Jiří Svoboda.

Blok proslovů zahájil předseda Národní demokracie Milan Daněček. Své si řeklo i několik dalších odpůrců nedávného schválení povinných kvót. Po hodině a půl řečnění na Moravském náměstí se skupina přesunula na ulici Údolní k sídle ombudsmanky Anny Šabatové. „Nelíbí se nám její politika. Zajímá se o menšiny a na práva obyčejných Čechů zanevřela," řekl před budovou Daněček. Odezvu z kanceláře nedostali v sobotu žádnou.

Při demonstraci několikrát padlo také jméno kavárny, která leží v sousední ulici od sídla ombudsmanky. Protestujícím se totiž nelíbí, že pomáhá lidem utíkajícím před válkou v Sýrii. „Konflikt mezi námi vznikl proto, že jsme se oficiálním způsobem přihlásili k podpoře uprchlíků. Věděli jsme o této akci, ale těžko se dá připravovat. Provoz byl jako obvykle, nějak jsme to neřešili," okomentoval to za kavárnu Jaroslav Novotný, který v podniku pracuje.

Přeříznutí vlajky je přestupek

V závěru setkání nazvali organizátoři kancelář veřejného ochránce práv úřadem pro likvidaci českého národa a rozřízli vlajku Evropské unie na dvě části. „Přeříznutí vlajky byla jakoby poprava Evropské unie. Provinila se na suverénních státech tím, že potlačila národní zájmy," přiblížil míněnou symboliku Daněček.

Podle zákona však nejednali. „Takové jednání je přestupek," sdělil k činu mluvčí brněnských policistů Bohumil Malášek. Bližší informace o řešení situace neměl a zbytek demonstrace se podle jeho slov konal bez jakýchkoliv problémů.

Cílem Národní demokracie je dostat do širšího povědomí jejich názory a zburcovat lidi. „Myslím, že šance situaci napravit není příliš vysoká, ale rozhodně nevzdám boj. Snažím se aktivovat co nejvíce lidí, zatím se to sice moc nedaří, ale naděje umírá poslední," prohlásil jeden z účastníku Tomáš Vališ.