V prosklené chodbě jsou nachystaná různá stanoviště, každé s jiným zaměřením. „Máme tady úsek, kde si lidé nechají od odborníků změřit tlak. Dále se něco dozví o správném pohybu, zátěžích srdce a o rizicích spojených s kouřením," vyjmenovává možnosti primářka interního oddělení Jitka Siegelová. Interní oddělení je pořadatelem této akce.

Kdo chce, může si nechat vzít krev a zjistit hladinu cukru v krvi. Někteří se tomuto místu vyhýbají obloukem a jdou se raději pobavit o zdravém stravování. Jiní zase míří k úseku, kde jim poradí, jak správně a často cvičit.Lidé měli možnost dozvědět se něco o zdraví, správném pohybu a vhodném stravování.

Studentka Katka Dvořáčková se nerozmýšlí a nastavuje ke zdravotní sestře ruku. „O této akci jsem se dozvěděla ve škole z plakátů. Divím se, že nepřišlo více spolužáků. Když je možnost dozvědět se, jak správně pečovat o své zdraví, tak proč se tomu vyhýbat," pokládá Dvořáčková řečnickou otázku.

Značný zájem je o doporučení vhodné diety. „Situace je rok od roku horší. Přibývá pacientů s nemocným srdcem. Je to způsobené především špatným životním stylem, který teď u lidí převládá," popisuje situaci doktorka Siegelová a pokračuje. „Není na nic čas a často jíme ve spěchu a nesprávně," dodává primářka.

Na stole pod oknem jsou vystavené talíře s jídlem, u nichž je napsaná kalorická hodnota. I v mnohé zelenině se objevuje docela vysoký podíl cukrů, aniž bychom o nich věděli.

Do haly vstupují dva zdravotní klauni a odlehčují atmosféru. Měří si navzájem tlak a rozebírají škodlivost kouření. Přesto, že pobavili všechny kolem, o důležitosti a přínosu tohoto dne nikdo nepochybuje.

ANETA BERÁNKOVÁ