Odborné porotě se rekonstrukce planetária na Kraví hoře líbila. „Všechno zbytečné zbourali a zbytek zajímavě sjednotili pomocí venkovního opláštění," uvedla předsedkyně poroty Radomíra Sedláková. Podle ní nyní mnohem víc vyniknou dvě kopule hvězdárny. „Budova působí moderně, protože plášť je jednoduchý, ale zároveň nápaditý," dodala porotkyně.

Hvězdárna je obložená děrovaným plechem. „Opticky sjednotí části budovy a zakryje větrací otvory a technická dvířka," vysvětlil Dušek.

Porota už zná i pět vítězů soutěže. Ale výsledky zveřejní až čtvrtého října. „Odměnou oceněným je hlavně prestiž, kterou s sebou přinese vítězství," uvedla vedoucí sekretariátu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství Daniela Pavlíčková. Organizace soutěž pořádá. Vítězové také získají cedule Stavba roku 2012, které si dají na budovy.

Zatím není jasné, která z nominovaných staveb získá cenu veřejnosti. Lidé hlasují na internetu od předvčerejška až do čtvrtého října. Včera večer měla hvězdárna devětadvacet hlasů. První v pořadí je zatím přestavba budovy televize v Praze, pro kterou hlasovalo přes sto lidí.