Od pondělí snížil RegioJet pro cesty z Břeclavi a Zaječí do Brna cenu jízdenek. „Z Břeclavi nově jezdíme za sedmdesát korun, ze Zaječí za pětapadesát korun," informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Při využití kreditových jízdenek zaplatí cestující pětapadesát, respektive osmačtyřicet korun. Firma tak chce cílit na dojíždějící do Brna za prací nebo studiem.

České dráhy z Břeclavi do Brna prodávají jízdenky za devětaosmdesát korun. Při nákupu alespoň týden dopředu stojí pětašedesát korun. Podobně i ze Zaječí je státní firma dražší, za jednu jízdu chce čtyřiašedesát korun.

Státní firma změnu cen konkurence nekomentuje. Pro dojíždějící ale nabízí i nižší ceny za jízdenku. „Při pořízení základní traťové jízdenky z Břeclavi do Brna stojí cestujícího při dvou cestách denně a dvaceti pracovních dnech v měsíci jedna jízda dvaašedesát korun. U zákaznického jízdného jen sedmačtyřicet," vypočítala mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Dráhy navíc z Břeclavi vypravují dva rychlé spoje za hodinu, ze Zaječí podle denní doby jeden za hodinu nebo dvě. Oproti tomu RegioJet v Břeclavi staví třikrát denně a v Zaječí jednou.

Lidé si mohou také pořídit jízdenku jihomoravského integrovaného dopravního systému za jednasedmdesát korun z Břeclavi nebo dvaačtyřicet ze Zaječí. „Platí jim navíc i jako lístek na brněnskou hromadnou dopravu," dodala Bezuchová.

RegioJet dosud vozil cestující jen na trati z Prahy do Ostravy a dále na Slovensko. Mezi Prahou a Brnem už stihl svézt osm a půl tisíce pasažérů. „Je to ovšem velmi hrubý a předběžný odhad za prvních devět dnů jízdy vlaků," upozornil Ondrůj. České dráhy obsazenost svých spojů nezveřejňují, ale podle Bezuchové s nimi jezdí stále stejně cestujících.

Vlaky nového dopravce by ráda využila třeba Laura Kovácsová, která do Brna jezdí z Bratislavy za studiem. „Dosud jsem ale neměla příležitost. RegioJet jezdí ve špatné časy. Lépe vyhovuje asi pracujícím, já proto spíš volím spolujízdu autem nebo autobus," myslí si Kovácsová.

RegioJet také získává prodejní místa přímo na nádražích, odkud jeho vlaky jezdí. Už od minulého týdne měl mobilního prodejce na nádraží v Břeclavi, v úterý si otevřel svůj stánek i na brněnském hlavním nádraží. „Na obou místech mohou cestující zatím platit pouze hotově. V Brně ovšem připravujeme zavedení platebního terminálu pro karty a příští rok budeme přijímat i eura," ubezpečil Ondrůj.