Už po jedenácté najdou návštěvníci v Obchodní galerii na Orlí ulici v Brně nazdobený vánoční strom. „Děti na něj pověsily svá přání. Kolemjdoucí si je můžou vzít a splnit. Zakoupené dárky pak zpátky přinesou dobrovolníkům v galerii," upřesňuje princip projektu vedoucí domova Monika Žewucká.

Sbírka je určená na pomoc matkám s dětmi v krizové životní situaci. „Omezené prostředky jim nedovolují dětem pořídit pod stromeček dárky," vysvětluje vedoucí.

Počet přání se odvíjí od počtu dětí, které v azylovém domě žijí „Loni se podařilo nadělit dárky všem sedmdesáti dětem," vzpomíná Žewucká. Ředitelka doufá, že letos lidé přispějí stejně štědře. U vánočního stromečku by tak potěšili téměř šest desítek dětí.

Dobrovolníci v obchodní galerii přijímají také finanční příspěvky. „Pokud chce někdo pomoct, ale nemá čas, může třeba jen přispět do sbírky," navrhuje Žewucká. V minulém roce se podařilo vybrat skoro dva tisíce korun.

Domov svaté Markéty poskytuje střechu nad hlavou těhotným ženám a matkám s dětmi v tísni. Pracovníci jim pomáhají při řešení krizových životních situací. Sbírka v Orlí ulici potrvá do devátého prosince. Poté mohou lidé donést dary přímo do domova.

KATEŘINA IŠTVANOVÁ