Pavilony G1 a G2 ovládly především kočárky, kterých tu vystavovatelé představují na dvě stě. Jednotlivé stánky si prochází třeba Jana Slepičková z Oslavan na Brněnsku. Jeden už sice s sebou má, ale dívá se po novém. „Náš je dvoudílný, do auta se hůře skládá, díváme se po sportovním, který je v celku,“ vysvětluje matka, která si na pomoc vzala i svého manžela.

Mladí rodiče z Oslavan sledují i další produkty. Především autosedačky. „Vybrali jsme si jednu a chtěli si ji rovnou odvézt domů, bohužel ji tady ale neprodávají,“ mrzí Slepičkovou.

Novinky z dětského zboží si prohlíží také Aneta Kociánová z Brna. „Dívám se především na hračky, oblečení a doplňky ke kočáru. Chybí nám držák na pití,“ poukazuje Kociánová.

Se svým malým dítětem se právě zastavuje i relaxačních sítí, která které zaujaly i jejího potomka. „Na odpočinek jsou určitě super,“ říká.

Organizátoři vycházejí matkám vstříc ve všech ohledech. V místě mohou také vyměnit dětem pleny v přebalovacím koutku. „Je super, že je tady také hrací koutek,“ pochvaluje Jana Slepičková.

Malí kluci a dívky se tam svezou na skluzavce nebo zavítají do většího domku. Po cestě mezi stánky zase každého zdraví obrovitý medvěd s tygrem.

Asi stovka lidí si připomněla v neděli dopoledne na rohu Přízovy a Spálené ulice v Brně osmdesátileté výročí od vypálení Velké synagogy.
Brňané si připomněli Velkou synagogu, kterou před 80 lety vypálili nacisté

Nabitý je také doprovodný program na pódiu v pavilonu G2. Alžběta Kadlčíková na něm právě ukazuje na panence budoucím i stávajícím rodičkám, jak uvázat ze šátku nosítko pro batole. Matky tiše naslouchají. Přednášející při popisu upozorňuje hlavně na několik důležitých věcí, které ženy nesmí opomenout. „Dítě nosíme čelem k sobě, čímž jej zároveň zahříváme,“ zmiňuje Kadlčíková.

Pokud se nachází dítě v šátku ve špatné poloze, může se dokonce zranit. „Je nutné, aby šířka látky nosítka sahala od jednoho kolena dítěte ke druhému. Jinak se může i vykloubit kyčelní kloub,“ zdůrazňuje žena.

Návštěvníci se od odborníků dozvídají, jak si správně čistit zuby už od narození. „Největší zájem bývá tradičně o přednášku o bezpečnosti dětí při cestování,“ zmiňuje za pořadatele Markéta Kamenická. Dopoledne se tady konají atraktivní závody batolat v lezení.

Veletrh trvá od čtvrtka až do neděle. V minulém roce ho navštívilo přes čtrnáct tisíc lidí a podobné číslo očekávají pořadatelé i letos. „Za první dva dny už však máme o něco více návštěvníků, než jsme předpokládali,“ přiznává Kamenická.

Ilustrační foto.
Slevy na jízdném: stát posílá peníze se zpožděním