VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.

25.11.2017
SDÍLEJ:

Žáci na brněnské základní škole Horní se učili připravovat zdravé svačiny. Projektový den byl součástí celorepublikové akce Pestrá strava. Na děti dohlížela výživová poradkyně.Foto: Deník / Gáfriková Eliška

Pod rukami deseti a jedenáctiletých školáků je vidět nejrůznější zeleninu a ovoce. Každá skupina má u sebe papír s receptem na zdravou pomazánku. „Projektový den Pestrá strava je zaměřený právě na přípravu zdravějších svačin. Dětem jsem o něm popovídala, potom podle receptu začaly svačiny připravovat. Máme celkem pět receptů, takže děti pracují ve skupinách. Každá skupina připraví jeden vzorový talíř, který nazdobí, a také ochutnávku pro spolužáky. Nakonec budou děti hlasovat, která svačina jim nejvíc chutná," popisuje projekt ve vřavě nadšených malých kuchařů výživová poradkyně Monika Tělupilová.

Projekt je celorepublikový, mohou se do něj hlásit jakékoliv školy. „Pokud v dané škole připravují pro žáky svačiny, mohou vítězný recept zařadit a běžně jej žákům nabízet. Podstatou projektu ale je, že děti ochutnají suroviny, které neznají, nebo se s nimi setkaly v jiné podobě. Díky tomu, že si je ošahají a připravují z nich jídlo, zvýší se jejich důvěra v konkrétní potraviny. Je také velmi důležité, že suroviny ochutnají," vysvětluje výživová poradkyně. Děti v jídelně jsou páťáci, projekt je ale určen i pro třeťáky a čtvrťáky.

Na stolech zatím pod rukami dětí vznikají barevné pomazánky a žáci dělají poslední úpravy vzorových talířů. V jedné skupině krájí jablíčka, jiné děti zase zdobí talíř kousky řepy a další mažou na chléb pomazánku. Pomezi ně chodí výživová poradkyně, i učitelka, pomáhají a radí. Svá díla žáci i ochutnávají. A shodují se, že jim chutná. „Připravujeme tuňákovou pomazánku s řepou. Všem nám moc chutná. Ale těším se i na to, až ochutnám bulgur s jogurtem, který připravují spolužáci. Občas doma pomáhám s vařením mamce, takže doma zkusím i recept, který jsem se dnes naučila," říká jedenáctiletá Kateřina.

Recepty z projektového dne bude zkoušet i ředitelka školní jídelny základní školy Horní Marta Mandincová. A slibuje, že některé nabídne ve svačinovém jídelníčku. „Na svačiny, které připravujeme tady ve škole chodí asi jedna desetina až jedna osmina všech žáků. Nejvíc jsou to děti z prvního stupně. Ve svačinách i obědech se snažím dětem podsouvat co nejvíce zeleniny," popisuje Mandincová.

Podle svých slov se snaží pro děti vymýšlet i s kuchařkami stále nové a nové recepty. „Inspiraci čerpám právě i na takovýchto projektových dnech. Jejich myšlenka je skvělá. Děti jsou někdy vybíravé, říkají toto nejím, toto nejím. Ale často, když si na projektovém dni néco vyrobí a ochutnají, zjistí, že to není špatné," libuje si Mandincová.

Děti mezitím dokončily přípravu jídel a udělaly z nich výstavku. Talíře hýří barvami, objevuje se zelená, červená, fialová. Svoji modelovou svačinu si žáci i pojmenovali. „My chystáme čočkový salát s rajčatem. Nazvali jsme jej čočkový králík. Kamarátka si totiž vzala kus salátu, dala jej na talíř a najednou z toho vznikly uši, tak nás napadl králík," říká o díle své skupiny jedenáctiletá Eliška.
Jiná skupina zase nazvala svačinu s rajčatovou pomazánkou Rajčatovým mekáčem. „To vymysleli kamarádi. Už jsem ochutnal a svačina mi moc chutná. Jenom jsem tam přidal moc olivového oleje, tak jsme tu pomazánku museli trochu čistit," směje se jako zkušený kuchař desetiletý Matěj.

Kromě modelového talíře děti dávají na stůl malé porce připravených jídel jako ochutnávku pro ostatní. Páťačka Nela si brousí zuby na čočkový salát. „Vypadá zajímavě. My jsme připravovali bulgur s jogurtem a ovocem. Doufám, že s ním jiné svačiny porazíme, ale ostatní mají také dobré věci," uznává školačka.

To skupina jedenáctiletého Samuela si věři. „Nám naše pórková pomazánka chutnala, mohli bychom vyhrát a klidně by jí tady pak mohly paní kuchařky podávat jako svačinu," popisuje chlapec s tím, že jejich svačina dostala název Lesní pórek.

Děti se mezitím pomalu vrhají na ochutnávky. Vedoucí skupinek musí ještě ostatním představit svoje recepty a vymyslet na ně reklamu. Odměnou jim bude nejen zásoba receptů, které chtějí vyzkoušet i doma s rodiči, jak říkají, ale také malé pozornosti.

Autor: Eliška Gáfriková

25.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Věda a výzkum - Věda a výzkum Výzkumný a vědecký pracovník 50 000 Kč Inženýři elektronici ve výzkumu a vývoji Product Engineer. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 50000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem, , Náplň práce na pozici Product Engineer:, - Navrhovat a integrovat technická řešení s podporou různých center excelence., - Navrhovat a kvalifikovat komponenty turbodmychadla tak, aby vyhovovaly potřebám zákazníků, - Vytvářet a udržovat specifikací produktů, dokumentů kvality (externí FA, PRA, DFMEA a DFM), , Vítané schopnosti/kvalifikace uchazeče: víceletá zkušenost v oboru konstrukce turbodmychadel, certifikace six sigma, dobrá znalost angličtiny umožňující práci v anglickém prostředí, vhodná též francouzština nebo němčina)., , Zaměstnanecké výhody:, Stravenky, 5 týdnů dovolené, penzijní připojištění, , Souhlas zaměstnavatele s modrou kartou. Pracoviště: Garrett motion czech republic s.r.o., Tuřanka, č.p. 1387, 627 00 Brno 27. Informace: Hana Šancová, +420 735 792 168. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 500 Kč Pomocní dělníci ve výrobě KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, , První kontakt telefonicky nebo osobně na kontaktní adrese Křižíkova 70, Brno v ÚT 10 - 12 hodin., , Požadujeme zdravotní způsobilost pro tuto práci., Ruční manipulace s materiálem a výrobky nad 15 kg. Prašné prostředí. Ochota pracovat na směny.. Pracoviště: Dunkanstav, družstvo - prov., Křižíkova, č.p. 2697, 612 00 Brno 12. Informace: Vladimir Ing. Kločnyk, +420 541 633 276(Út10-12hod.). Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 7 815 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Pracovník/ce úklidu - POUZE PRO OZP. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7815 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Prosíme, aby uchazeči nechodili na adresu místa výkonu práce osobně, ale nejprve kontaktovali zaměstnavatele telefonicky nebo e-mailem. , Nenachází se zde kompetentní osoba k projednání pracovní nabídky. , Pravidelný běžný úklid kancelářských prostor, sociálních zázemí, chodeb a schodišť v budově Katastrálního úřadu. Pracovní doba (pouze v pracovní dny):, Po, St od 17:00 do 20:30 Út, Čt od 15:00 do 20:30 Pá od 14:00 do 20:30. Pracoviště: Delta facility, s.r.o.-prac. brno, Moravské náměstí, č.p. 1, 602 00 Brno 2. Informace: Marcela Zedníčková, +420 778 080 832. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 19 000 Kč Prodavači v prodejnách Prodavač/ka masa a uzenin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní pozice: Prodavač/ka masa a uzenin, , Požadujeme: zdravotní průkaz, praxe v prodeji masa výhodou, profesionální přístup k zákazníkům, komunikační schopnosti, ochota, Náplň práce: prodej masa a uzenin, přírava a doplňování pultů, úklid, , Jídelní kupóny (stravenky) v hodnotě 118,- Kč, 2x ročně mimořádné prémie, , Kontaktní osoba: Stančík Vladimír, tel. 777 713 739, e-mail: stancik.v@makovec.cz, , Způsob prvního kontaktu e-mailem, osobně - prodejna Mlýnská 1927 od 7:00 hod. - 19:00 hod.. Pracoviště: Makovec a.s. - 04, Mlýnská, č.p. 1927, 666 01 Tišnov 1. Informace: Vladimír Stančík, +420 777 713 739.

Ilustrační foto.

Dějiny přiblíží amatérské video i lidové umění

Sázení stromů v Jubilejní aleji k výročí 100 let od vzniku ČSR
1 22

Lípy v aleji symbolizují založení republiky. Vysadit si je mohl každý

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

V botanické zahradě vystavují citrusy a masožravky

Brno /FOTOGALERIE/ - Návštěvníci botanické zahrady v brněnské Kotlářské ulici od čtvrtka do neděle zhlédnou výstavu masožravek, citrusů a jiných tropických rostlin. „Otevřeno bude denně od devíti hodin do pěti odpoledne. Lidé si některé z rostlin mohou i koupit,“ řekla vedoucí zahrady Magdaléna Chytrá.

Před dvěma lety vyhrál s Kometou titul, nyní Kvapil vede bodování extraligy

Liberec – Před dvěma lety hokejista Marek Kvapil slavil s brněnskou Kometou titul. Pak se vydal na zkušenou na Dálný východ do ruského Chabarovsku, kde se příliš neuchytil, proto se vrátil do České republiky. Nikoliv však zpět do Brna, nýbrž do Liberce, kde se mu v letošní sezoně enormně daří.

Muž se koupal nahý v kašně Parnas a popíjel. Kamarád slíbil, že ho odvede

Brno – Úplně nahý muž se koupal ve středu dopoledne v kašně Parnas na Zelném trhu. Všimla si ho obsluha kamer městské policie. „Kolegové ho tam vyhledali a jednatřicetiletý muž jim řekl, že v kašně hledá drobné. Přitom popíjel víno z plastové láhve, kterou měl postavenou na okraji barokní kašny,“ sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT