VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.

25.11.2017
SDÍLEJ:

Žáci na brněnské základní škole Horní se učili připravovat zdravé svačiny. Projektový den byl součástí celorepublikové akce Pestrá strava. Na děti dohlížela výživová poradkyně.Foto: Deník / Gáfriková Eliška

Pod rukami deseti a jedenáctiletých školáků je vidět nejrůznější zeleninu a ovoce. Každá skupina má u sebe papír s receptem na zdravou pomazánku. „Projektový den Pestrá strava je zaměřený právě na přípravu zdravějších svačin. Dětem jsem o něm popovídala, potom podle receptu začaly svačiny připravovat. Máme celkem pět receptů, takže děti pracují ve skupinách. Každá skupina připraví jeden vzorový talíř, který nazdobí, a také ochutnávku pro spolužáky. Nakonec budou děti hlasovat, která svačina jim nejvíc chutná," popisuje projekt ve vřavě nadšených malých kuchařů výživová poradkyně Monika Tělupilová.

Projekt je celorepublikový, mohou se do něj hlásit jakékoliv školy. „Pokud v dané škole připravují pro žáky svačiny, mohou vítězný recept zařadit a běžně jej žákům nabízet. Podstatou projektu ale je, že děti ochutnají suroviny, které neznají, nebo se s nimi setkaly v jiné podobě. Díky tomu, že si je ošahají a připravují z nich jídlo, zvýší se jejich důvěra v konkrétní potraviny. Je také velmi důležité, že suroviny ochutnají," vysvětluje výživová poradkyně. Děti v jídelně jsou páťáci, projekt je ale určen i pro třeťáky a čtvrťáky.

Na stolech zatím pod rukami dětí vznikají barevné pomazánky a žáci dělají poslední úpravy vzorových talířů. V jedné skupině krájí jablíčka, jiné děti zase zdobí talíř kousky řepy a další mažou na chléb pomazánku. Pomezi ně chodí výživová poradkyně, i učitelka, pomáhají a radí. Svá díla žáci i ochutnávají. A shodují se, že jim chutná. „Připravujeme tuňákovou pomazánku s řepou. Všem nám moc chutná. Ale těším se i na to, až ochutnám bulgur s jogurtem, který připravují spolužáci. Občas doma pomáhám s vařením mamce, takže doma zkusím i recept, který jsem se dnes naučila," říká jedenáctiletá Kateřina.

Recepty z projektového dne bude zkoušet i ředitelka školní jídelny základní školy Horní Marta Mandincová. A slibuje, že některé nabídne ve svačinovém jídelníčku. „Na svačiny, které připravujeme tady ve škole chodí asi jedna desetina až jedna osmina všech žáků. Nejvíc jsou to děti z prvního stupně. Ve svačinách i obědech se snažím dětem podsouvat co nejvíce zeleniny," popisuje Mandincová.

Podle svých slov se snaží pro děti vymýšlet i s kuchařkami stále nové a nové recepty. „Inspiraci čerpám právě i na takovýchto projektových dnech. Jejich myšlenka je skvělá. Děti jsou někdy vybíravé, říkají toto nejím, toto nejím. Ale často, když si na projektovém dni néco vyrobí a ochutnají, zjistí, že to není špatné," libuje si Mandincová.

Děti mezitím dokončily přípravu jídel a udělaly z nich výstavku. Talíře hýří barvami, objevuje se zelená, červená, fialová. Svoji modelovou svačinu si žáci i pojmenovali. „My chystáme čočkový salát s rajčatem. Nazvali jsme jej čočkový králík. Kamarátka si totiž vzala kus salátu, dala jej na talíř a najednou z toho vznikly uši, tak nás napadl králík," říká o díle své skupiny jedenáctiletá Eliška.
Jiná skupina zase nazvala svačinu s rajčatovou pomazánkou Rajčatovým mekáčem. „To vymysleli kamarádi. Už jsem ochutnal a svačina mi moc chutná. Jenom jsem tam přidal moc olivového oleje, tak jsme tu pomazánku museli trochu čistit," směje se jako zkušený kuchař desetiletý Matěj.

Kromě modelového talíře děti dávají na stůl malé porce připravených jídel jako ochutnávku pro ostatní. Páťačka Nela si brousí zuby na čočkový salát. „Vypadá zajímavě. My jsme připravovali bulgur s jogurtem a ovocem. Doufám, že s ním jiné svačiny porazíme, ale ostatní mají také dobré věci," uznává školačka.

To skupina jedenáctiletého Samuela si věři. „Nám naše pórková pomazánka chutnala, mohli bychom vyhrát a klidně by jí tady pak mohly paní kuchařky podávat jako svačinu," popisuje chlapec s tím, že jejich svačina dostala název Lesní pórek.

Děti se mezitím pomalu vrhají na ochutnávky. Vedoucí skupinek musí ještě ostatním představit svoje recepty a vymyslet na ně reklamu. Odměnou jim bude nejen zásoba receptů, které chtějí vyzkoušet i doma s rodiči, jak říkají, ale také malé pozornosti.

Autor: Eliška Gáfriková

25.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Videosouhrn Deníku – 16.–17. prosince 2017

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Ilustrační foto

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Břeclav – Smrt v ledové Dyji čekala na čtyři štěňata, která někdo hodil do vody v igelitové tašce. V sobotu je našel chodec v Břeclavi. O případu, který si převzali republikoví policisté, informovali břeclavští strážníci.

Provázek slaví 50 let, scénu opouští zlomený Morávek

Brno – Návštěvníci Divadla Husa na provázku zažívali padesát let smíchu, hudby, ale i tragických chvil. Vrcholem narozeninového programu bude Ples půlstoletí, který divadlo pořádá v sobotu třicátého prosince.  

Vracení dárků? Důležité je nenechat se prodejcem zastrašit, radí spotřebitelům

Brno /ROZHOVOR/ – Když radost pod stromečkem vystřídá zklamání z nevhodného dárku, vrací se lidé do obchodů. Chtějí zboží vyměnit, nebo reklamovat. Předčasné obavy z jednání s obchodníky podle Gerty Mazalové mít nemusí. „Reklamovat se dá všechno. Nejčastěji jsou to sice nefunkční či rozbité hračky, elektronika nebo oblečení, reklamovat lze ale i služby, třeba kadeřnické, nebo pohřeb. Spotřebitelé často mají nárok na vrácení peněz, usoudí ale, že jim to nestojí za námahu,“ říká předsedkyně Sdružení ochrany spotřebitelů, které sídlí v Brně.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT