VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.

25.11.2017
SDÍLEJ:

Žáci na brněnské základní škole Horní se učili připravovat zdravé svačiny. Projektový den byl součástí celorepublikové akce Pestrá strava. Na děti dohlížela výživová poradkyně.Foto: Deník / Gáfriková Eliška

Pod rukami deseti a jedenáctiletých školáků je vidět nejrůznější zeleninu a ovoce. Každá skupina má u sebe papír s receptem na zdravou pomazánku. „Projektový den Pestrá strava je zaměřený právě na přípravu zdravějších svačin. Dětem jsem o něm popovídala, potom podle receptu začaly svačiny připravovat. Máme celkem pět receptů, takže děti pracují ve skupinách. Každá skupina připraví jeden vzorový talíř, který nazdobí, a také ochutnávku pro spolužáky. Nakonec budou děti hlasovat, která svačina jim nejvíc chutná," popisuje projekt ve vřavě nadšených malých kuchařů výživová poradkyně Monika Tělupilová.

Projekt je celorepublikový, mohou se do něj hlásit jakékoliv školy. „Pokud v dané škole připravují pro žáky svačiny, mohou vítězný recept zařadit a běžně jej žákům nabízet. Podstatou projektu ale je, že děti ochutnají suroviny, které neznají, nebo se s nimi setkaly v jiné podobě. Díky tomu, že si je ošahají a připravují z nich jídlo, zvýší se jejich důvěra v konkrétní potraviny. Je také velmi důležité, že suroviny ochutnají," vysvětluje výživová poradkyně. Děti v jídelně jsou páťáci, projekt je ale určen i pro třeťáky a čtvrťáky.

Na stolech zatím pod rukami dětí vznikají barevné pomazánky a žáci dělají poslední úpravy vzorových talířů. V jedné skupině krájí jablíčka, jiné děti zase zdobí talíř kousky řepy a další mažou na chléb pomazánku. Pomezi ně chodí výživová poradkyně, i učitelka, pomáhají a radí. Svá díla žáci i ochutnávají. A shodují se, že jim chutná. „Připravujeme tuňákovou pomazánku s řepou. Všem nám moc chutná. Ale těším se i na to, až ochutnám bulgur s jogurtem, který připravují spolužáci. Občas doma pomáhám s vařením mamce, takže doma zkusím i recept, který jsem se dnes naučila," říká jedenáctiletá Kateřina.

Recepty z projektového dne bude zkoušet i ředitelka školní jídelny základní školy Horní Marta Mandincová. A slibuje, že některé nabídne ve svačinovém jídelníčku. „Na svačiny, které připravujeme tady ve škole chodí asi jedna desetina až jedna osmina všech žáků. Nejvíc jsou to děti z prvního stupně. Ve svačinách i obědech se snažím dětem podsouvat co nejvíce zeleniny," popisuje Mandincová.

Podle svých slov se snaží pro děti vymýšlet i s kuchařkami stále nové a nové recepty. „Inspiraci čerpám právě i na takovýchto projektových dnech. Jejich myšlenka je skvělá. Děti jsou někdy vybíravé, říkají toto nejím, toto nejím. Ale často, když si na projektovém dni néco vyrobí a ochutnají, zjistí, že to není špatné," libuje si Mandincová.

Děti mezitím dokončily přípravu jídel a udělaly z nich výstavku. Talíře hýří barvami, objevuje se zelená, červená, fialová. Svoji modelovou svačinu si žáci i pojmenovali. „My chystáme čočkový salát s rajčatem. Nazvali jsme jej čočkový králík. Kamarátka si totiž vzala kus salátu, dala jej na talíř a najednou z toho vznikly uši, tak nás napadl králík," říká o díle své skupiny jedenáctiletá Eliška.
Jiná skupina zase nazvala svačinu s rajčatovou pomazánkou Rajčatovým mekáčem. „To vymysleli kamarádi. Už jsem ochutnal a svačina mi moc chutná. Jenom jsem tam přidal moc olivového oleje, tak jsme tu pomazánku museli trochu čistit," směje se jako zkušený kuchař desetiletý Matěj.

Kromě modelového talíře děti dávají na stůl malé porce připravených jídel jako ochutnávku pro ostatní. Páťačka Nela si brousí zuby na čočkový salát. „Vypadá zajímavě. My jsme připravovali bulgur s jogurtem a ovocem. Doufám, že s ním jiné svačiny porazíme, ale ostatní mají také dobré věci," uznává školačka.

To skupina jedenáctiletého Samuela si věři. „Nám naše pórková pomazánka chutnala, mohli bychom vyhrát a klidně by jí tady pak mohly paní kuchařky podávat jako svačinu," popisuje chlapec s tím, že jejich svačina dostala název Lesní pórek.

Děti se mezitím pomalu vrhají na ochutnávky. Vedoucí skupinek musí ještě ostatním představit svoje recepty a vymyslet na ně reklamu. Odměnou jim bude nejen zásoba receptů, které chtějí vyzkoušet i doma s rodiči, jak říkají, ale také malé pozornosti.

Autor: Eliška Gáfriková

25.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 20 000 Kč

Úředníci ve skladech Skladník úředník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Popis pracovní pozice: , Příprava zakázek k expedici-vychystávání, příjem-výdej výrobků a materiálu fyzicky i v systému. , Požadujeme: aktivní přístup, znalost práce na PC, organizační schopnosti, praxe ve skladu, VZV a zkušenost s vedením kolektivu výhodou. , Nabízíme: zázemí stabilní české společnosti s dlouhou historií, zaměstnanecké výhody a benefity. , Životopis zasílejte na ihudeckova@topservisbrno.cz, osobní návštěva je možná po telefonické dohodě (tel: 545 232 189). Pracoviště: Top servis spol. s r.o., Tovární, č.p. 739, 643 00 Brno 43. Informace: Ilona Hudečková, +420 545 232 242.

Zákaznický servis - Zákaznický servis Pracovníci v zákaznických 20 000 Kč

Pracovníci v zákaznických kontaktních centrech Customer Service Representative. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: První kontakt e-mailem, - vzdálená správa uživatelských stanic a systémů na různých platformách (Windows, Unix,...) - řešení technických problémů - komunikace s klienty el. formou - instalace operačních systémů - reporting - monitoring aktivit v rámci přidělené oblasti - zajištění bezpečnosti a chodu všech kritických součástí - zákaznický servis . Vzdělání SŠ / VŠ, znalost AJ podmínkou., Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Ibm global services delivery center czech republic, s.r.o.,, Technická, č.p. 2995, 616 00 Brno 16. Informace: Naděžda Zajícová, +420 533 417 892.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 100 Kč

Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech úklidové práce. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem telefonicky nebo e-mailem., , Úklid kancelářských a skladových prostor.. Pracoviště: Vebel servis, spol. s r.o., Severní, č.p. 547, 619 00 Brno 19. Informace: Iva Blechová, +420 601 201 406(7-15h).

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sanitář, sanitářka, zdravotnický 18 500 Kč

Sanitáři Všeobecný sanitář. Požadované vzdělání: nižší střední. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: SurGal Clinic s.r.o. se sídlem Drobného 38-40, 602 00 Brno vyhlašuje výběrové řízení na pozici:, , Sanitář/ka na oddělení Následné intenzivní péče, , Požadujeme: sanitárský kurz, trestní bezúhonnost, spolehlivost, zodpovědnost, příjemné vystupování, týmový hráč., Nabízíme: 5 týdnů dovolené, závodní stravování, příjemné pracovní prostředí, práce v centru Brna, příspěvek na MHD, příspěvek na letní dětské tábory, příspěvek na sportovní a kulturní akce, další výhody, odměny, bonusy, Mzda: od 18.500,- Kč + příplatky za práci v noci, o víkendech a ve svátek + další odměny, Nástup: možný IHNED nebo dle dohody, Kontakt: hlavní sestra Bc. Jana Svobodová, tel. 532149302, e-mail: svobodova@surgalclinic.cz. Pracoviště: Surgal clinic s.r.o. - drobného, Drobného, č.p. 307, 602 00 Brno 2. Informace: Bc. Jana Svobodová, +420 532 149 302.


Ilustrační foto.

Silnice v Merhautově ulici plná děr: Do roku 2020 ji neopravíme, vzkazuje město

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Muže srazil ve Starém Lískovci osobní vlak. Na místě zemřel

Ferrari přetrhává rodinná pouta i táhne na trať. Třeba už tři měsíce po porodu

Brno /REPORTÁŽ/ – Logo černého koně vzpínajícího se na zadních nohou je vidět na každém kroku. Na Masarykův okruh se sjíždí milovníci italské značky Ferrari už od nedělního podmračeného rána.

Už zkraje srpna, o týdny dřív než běžně. Burčák tak brzy mnozí vinaři nepamatují

Jižní Morava – O dva až tři týdny dříve mohou lidé letos ochutnat první burčák na jihu Moravy. Počasí výrazně uspíší sběr hroznů. Litr burčáku lidé koupí přibližně od 50 do 80 korun.

AKTUALIZOVÁNO

Místo potlesku pískot: Boj o návrat do první ligy? Zbrojovka začala ostudně

Brno /FOTOGALERIE/ – Úvodní duel sezony svedl proti sobě dva exligové celky a měl ukázat, jak se nachystaly na boj o návrat mezi domácí fotbalovou elitu. Za favorita platila před utkáním Zbrojovka, jenže brněnské ambice dostaly pořádný políček. Svěřenci Romana Pivarníka doma podlehli Jihlavě 1:3. „Bohužel první zápas na domácím hřišti nám výsledkově vůbec nevyšel. Jihlava trestala naše chyby a zaslouženě vyhrála,“ uznal slovenský trenér po utkání.

Pravidelný čichač toluenu provokoval kolemjdoucí. Vyzýval je k bitce

Brno – Zastavoval chodce a provokoval je k potyčce. Pětadvacetiletého muže v pátek odpoledne hledalo několik hlídek brněnských strážníků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT