Pod rukami deseti a jedenáctiletých školáků je vidět nejrůznější zeleninu a ovoce. Každá skupina má u sebe papír s receptem na zdravou pomazánku. „Projektový den Pestrá strava je zaměřený právě na přípravu zdravějších svačin. Dětem jsem o něm popovídala, potom podle receptu začaly svačiny připravovat. Máme celkem pět receptů, takže děti pracují ve skupinách. Každá skupina připraví jeden vzorový talíř, který nazdobí, a také ochutnávku pro spolužáky. Nakonec budou děti hlasovat, která svačina jim nejvíc chutná," popisuje projekt ve vřavě nadšených malých kuchařů výživová poradkyně Monika Tělupilová.

Projekt je celorepublikový, mohou se do něj hlásit jakékoliv školy. „Pokud v dané škole připravují pro žáky svačiny, mohou vítězný recept zařadit a běžně jej žákům nabízet. Podstatou projektu ale je, že děti ochutnají suroviny, které neznají, nebo se s nimi setkaly v jiné podobě. Díky tomu, že si je ošahají a připravují z nich jídlo, zvýší se jejich důvěra v konkrétní potraviny. Je také velmi důležité, že suroviny ochutnají," vysvětluje výživová poradkyně. Děti v jídelně jsou páťáci, projekt je ale určen i pro třeťáky a čtvrťáky.

Na stolech zatím pod rukami dětí vznikají barevné pomazánky a žáci dělají poslední úpravy vzorových talířů. V jedné skupině krájí jablíčka, jiné děti zase zdobí talíř kousky řepy a další mažou na chléb pomazánku. Pomezi ně chodí výživová poradkyně, i učitelka, pomáhají a radí. Svá díla žáci i ochutnávají. A shodují se, že jim chutná. „Připravujeme tuňákovou pomazánku s řepou. Všem nám moc chutná. Ale těším se i na to, až ochutnám bulgur s jogurtem, který připravují spolužáci. Občas doma pomáhám s vařením mamce, takže doma zkusím i recept, který jsem se dnes naučila," říká jedenáctiletá Kateřina.

Showroom, za který architekti Chybík a Krištof dostali ocenění.
Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Recepty z projektového dne bude zkoušet i ředitelka školní jídelny základní školy Horní Marta Mandincová. A slibuje, že některé nabídne ve svačinovém jídelníčku. „Na svačiny, které připravujeme tady ve škole chodí asi jedna desetina až jedna osmina všech žáků. Nejvíc jsou to děti z prvního stupně. Ve svačinách i obědech se snažím dětem podsouvat co nejvíce zeleniny," popisuje Mandincová.

Podle svých slov se snaží pro děti vymýšlet i s kuchařkami stále nové a nové recepty. „Inspiraci čerpám právě i na takovýchto projektových dnech. Jejich myšlenka je skvělá. Děti jsou někdy vybíravé, říkají toto nejím, toto nejím. Ale často, když si na projektovém dni néco vyrobí a ochutnají, zjistí, že to není špatné," libuje si Mandincová.

Děti mezitím dokončily přípravu jídel a udělaly z nich výstavku. Talíře hýří barvami, objevuje se zelená, červená, fialová. Svoji modelovou svačinu si žáci i pojmenovali. „My chystáme čočkový salát s rajčatem. Nazvali jsme jej čočkový králík. Kamarátka si totiž vzala kus salátu, dala jej na talíř a najednou z toho vznikly uši, tak nás napadl králík," říká o díle své skupiny jedenáctiletá Eliška.
Jiná skupina zase nazvala svačinu s rajčatovou pomazánkou Rajčatovým mekáčem. „To vymysleli kamarádi. Už jsem ochutnal a svačina mi moc chutná. Jenom jsem tam přidal moc olivového oleje, tak jsme tu pomazánku museli trochu čistit," směje se jako zkušený kuchař desetiletý Matěj.

V oboře Holedná vznikne rozhledna.
Klubovna i rozhledna. Brňané rozdělili miliony z participativního rozpočtu

Kromě modelového talíře děti dávají na stůl malé porce připravených jídel jako ochutnávku pro ostatní. Páťačka Nela si brousí zuby na čočkový salát. „Vypadá zajímavě. My jsme připravovali bulgur s jogurtem a ovocem. Doufám, že s ním jiné svačiny porazíme, ale ostatní mají také dobré věci," uznává školačka.

To skupina jedenáctiletého Samuela si věři. „Nám naše pórková pomazánka chutnala, mohli bychom vyhrát a klidně by jí tady pak mohly paní kuchařky podávat jako svačinu," popisuje chlapec s tím, že jejich svačina dostala název Lesní pórek.

Děti se mezitím pomalu vrhají na ochutnávky. Vedoucí skupinek musí ještě ostatním představit svoje recepty a vymyslet na ně reklamu. Odměnou jim bude nejen zásoba receptů, které chtějí vyzkoušet i doma s rodiči, jak říkají, ale také malé pozornosti.

Děsiví čerti v ulicích Židlochovic na Brněnsku.
Lidi postraší smečka rakouských čertů