Kvůli stavebním pracím za plného provozu školky se děti učí a hrají si v prachu a špíně. Hygienické podmínky jsou šílené. Tak si stěžuje otec jednoho z předškoláků, který chodí do Mateřské školy Laštůvkova v brněnské Bystrci. „Kvůli montování klimatizace a výměně oken musí děti stěhovat mezi třídami, což špatně nesou. Když je v šatně vidíte brečet, protože jdou do jiné třídy, tak to není legrace,“ popsal dřívější situaci Ondřej Nový. V minulém týdnu se podle něj už zlepšila.

Ředitelka mateřské školy Dagmar Procházková se proti kritice ohradila. „Máme sedm tříd, dělníci pracují vždy pouze v jedné třídě. Děti z opravované třídy rozdělujeme do ostatních nejvíce po čtyřech. Snažíme se přitom spojovat ty, které k sobě mají blízko,“ uvedla ředitelka.

Mateřská škola náměstí Svornosti v Brně-Žabovřeskách. Ilustrační foto.
Šok pro rodiče. Tříletý chlapec odešel sám ze školky domů, případ šetří inspekce

Opravy mateřské školky Laštůvkova
- cíl rekonstrukce: zateplení budovy, rekuperace, oprava kanalizace a rozvodů
- doba oprav: od srpna 2019 do začátku května 2020
- co vadí některým rodičům: prach a špína z oprav a stěhování dětí mezi třídami
- argumenty školy: do tříd spojuje děti, které k sobě mají blízko
- bezpečnostní opatření: zábrany, koridory, vysoké ploty s označením zákazu vstupu

Někteří rodiče vedení školky naopak podporují. „S rekonstrukcí nemáme žádné problémy, na děti nemá vliv. I maminky, které mají děti v jiných třídách než já, jsou spokojené s tím, jak dělníci v opravách pokračují, a také s prací zaměstnanců školky,“ uvedla třeba Kateřina Veselá.

Jak ale zjistil Brněnský deník Rovnost, kvůli problémům s rekonstrukcí už odhlásila své dítě ze školky jedna žena. „Stavělo se, bouralo se, netopili a ve třídách bylo vlhko. Syn kvůli tomu v polovině září onemocněl a je nemocný až doteď,“ sdělila žena, která si nepřála být jmenovaná, ale jejíž jméno Brněnský deník Rovnost zná. Své dítě už nahlásila do jiné školky.

Minulý týden přes opravovanou střechu do jedné třídy školky v Laštůvkově ulici zateklo. Voda zničila její vnitřní vybavení. „Šlo o chybu stavební firmy. Na nedostatečně zakrytou střechu jsem ji upozornil už na prvním kontrolním dnu,“ podotkl bystrcký místostarosta pro školství Vladimír Vetchý.

Ilustrační foto
Počet dětí v Brně roste. Školky potřebují více míst, míní vedení města

Vedení mateřské školy podle její ředitelky zajistilo, aby dělníci vykonávali hlučné práce, až když jsou děti na procházce. „Třída, kterou zrovna opravují, je zavřená a nesmí tam nikdo jiný než řemeslníci. Máme umístěné zábrany, koridory a vysoké ploty s označením zákazu vstupu,“ popsala opatření Procházková.

Podobný postup při rekonstrukci za plného provozu zvolili také v Mateřské škole Štolcova v brněnských Černovicích. „Bezpečnost jsme zajistili ve spolupráci s rodiči. V kritických místech jsme měli bariéry, pedagogové i ostatní zaměstnanci věnovali bezpečnostním opatřením zvýšenou pozornost,“ poznamenala tamní ředitelka Šárka Suková.

Ilustrační foto.
Způsobí dětský pláč. Zloděj vykradl školku, bral odrážedla i slunečník

Rekonstrukce školky v bystrcké Laštůvkově ulici skončí přibližně po devíti měsících na začátku května 2020. Po ní bude mít budova novou střechu, vzduchotechniku a zateplení pláště. Dělníci opraví také kanalizaci a rozvodové kabely.