Procházková právě otevírá kurzy Vaření hravě pro děti v brněnských Zábrdovicích. „Projekt je ojedinělý tím, že nejde o několikahodinové setkání, ale vědomosti si děti osvojují postupně v půlročním kurzu," vysvětluje zakladatelka.

Na nápad přišla, když organizovala den dětí ve škole, kam chodí její syn. Jako téma nezvolila ani pohádky nebo oblíbené dětské filmy. Vybrala právě vaření. „Chtěla jsem školáky zaujmout a také jim zblízka představit činnosti, se kterými se setkávají každý den, ale často s nimi nemají praktické zkušenosti," říká žena.

Pro děti vymyslela disciplíny jako krouhání mrkve, škrábaní brambor nebo prostírání slavnostní tabule. „Na vlastní oči jsem viděla, jak děti přímý kontakt s potravinami baví," vypráví Procházková.

S kuchařským uměním se setkala už v dětství. „Matka se mnou každou sobotu a neděli vařila. Dívala jsem se jí pod ruce a vštěpovala jsem si do hlavy každý její pohyb," vzpomíná žena. Časem si postupy zapamatovala a vaření se pro ni stalo samozřejmostí. Nejraději vaří právě pro rodinu. „Přes jídlo jim můžu ukázat svoji lásku k nim a ještě jim udělám radost," svěřuje se mladá žena.

Až na vysoké škole zjistila, že vařit neumí každý. Některé spolužačky neovládaly ani základní recepty. „Byly zvyklé koupit si polotovar a nebo byly odkázané na fastfood a menzu," vzpomíná.

V jejích kurzech jsou děti rozdělené podle věku a znalostí. „Ty nejmenší jsou často jako z divokých vajec a dá práci je ukočírovat," směje se Procházková, která se všech setkání účastní.

Hlavní výuku ale vede šéfkuchař Michal Daněk. V pokročilých kurzech se zakladatelka potkává třeba s dívkami, které doma vařit odmítají. „Ale tady je to baví a kurz berou jako společenskou událost, na kterou se dlouho připravují," zdůrazňuje Procházková.

Dětské kurzy základů vaření nabízí i studio Divoká Vařečka a další. Jsou jen jednorázové.