Z nevyužitého pozemku s pomocí dobrovolníků i městské části vytvoří takzvaný jedlý park, kde porostou ovocné stromy, květiny a bylinky. „Vadí mi, jaký je tam nepořádek a špína. Snažil jsem se přimět zastupitele, aby mi dovolili místo předělat," uvedl Sejkora.

Chce založit park, kde si děti přímo ze stromů natrhají ovoce a důchodci odpočinou na lavičkách či při sběru čerstvých bylinek. „Děti alespoň porovnají chuť čerstvě utrženého plodu s ovocem ze supermarketu," vyzdvihl.

Podle místostarosty Líšně Jozefa Sedláčka je projekt pro sídliště velmi výhodný. „Nápad se mi líbí, každou podobnou činnost oceňuji. Příští týden uzavřeme s Lukášem Sejkorou smlouvu, aby mohl rostliny na pozemku města vysadit a dál se o ně starat. Potom prostor uklidíme a vykácíme původní stromy," uvedl místostarosta.

Sejkora také doufá v pomoc firmy, která nedaleko staví domy. „Kdyby nám půjčili bagr, práce by se hodně urychlila. Jestli ne, pustíme se do práce s lopatami a rýči," ujistil muž.

Jakmile bude půda připravená k sázení a rytí, přijdou na řadu dobrovolníci. Pokud Sejkora v květnu nedostane granty, o které zažádal, vysadí rostliny, které lidé přinesou. „Pomůže mi organizace Líšeň sobě, doufám ale, že se zapojí i místní. Ze zkušenosti s podobnými projekty si myslím, že až s pracemi začnu, dobrovolníci přijdou," doufá.

Pomoci se Sejkora zřejmě dočká i z blízké Základní školy Masarova. „Dovedu si představit, že děti půjdou do parku sázet stromy jako přírodovědný projekt," ocenil ředitel školy Ivo Zálešák.

Pokud vše půjde dobře, vysadí Sejkora na jaře až třicet stromů. Přitom bude dbát především na jejich různorodost. „Vysadit víc druhů stromů je levnější než třeba celý sad jabloní. Další výhoda je, že pokud stromy napadne škůdce, nezničí je všechny," vysvětlil milovník přírody. O tom, jaké stromy a keře v parku porostou, rozhodnou lidé hlasováním v anketě na serve-ru Stromy a my.

Na park se těší třeba Pavel Chmelař z Líšně. „Všechno, co sídliště oživí, je dobrý nápad. Často chodím do Líšeňské rokle a jsem rád, že získám další cíl vycházek," pochvaluje si muž.

Sejkora odhaduje, že jedlý park bude hotový až za několik let, práce však nikdy neskončí. „Postupně budu vysazovat další rostliny a starat se o ty vzrostlé," vysvětlil. Doufá, že ruku k dílu přidají i další lidé, co mají rádi přírodu. „Obyvatelé okolních panelových domů snad z oken ohlídají, jestli park nikdo neničí," doufá Sejkora.

Jedlá zahrada vyrostla loni také u Centra volného času ve Starém Lískovci. ,,Zatím sem chodí hlavně děti z okolních škol zahradničit," uvedla vedoucí centra Zdena Sitarčíková.

LENKA ONDRYSKOVÁ