Příběh dětské herny Kajot Intacto ale nekončí. O případ se totiž začal zajímat Specializovaný finanční úřad. Ten hernu prověřuje na pokyn ministerstva financí. „Zatím jen shromažďujeme informace a výpovědi. Sháníme podklady pro posouzení, zda zahájit kontrolu," informovala Veronika Lukavcová z Oddělení státního dozoru v Brně pod Specializovaným finančním úřadem.

Oddělení podle ní zatím vyslechlo jako svědky novináře a vedení obchodního domu. Lukavcová dodala, že plánuje pozvat i zástupce společnosti Kajot, pod kterou provozovatel dětské herny firmy Gremona spadá. „Všechny výpovědi plánujeme shromáždit tento měsíc. V dubnu je pošleme na centrálu do Prahy, kde úřad rozhodne, jak dál postupovat. Zatím je ale brzo předpovídat případné dopady," upozornila Lukavcová.

Pokud úřady prokážou, že firma porušila loterijní zákon, zahájí s ní správní řízení. „V něm by dostala pokutu," podotkl Jindřich Mejvald ze Specializovaného finančního úřadu. Výši sankce ale neuvedl.

Mluvčí Kajotu Michal Binka už v minulosti tvrdil, že výherní automaty zákon neporušují. „Je to jen hrací koutek. Automaty přijímají i tisícovky, protože tak je dodavatel běžně vyrábí," vysvětlil již dříve mluvčí. Kajot podle něj automaty nenahlásil ministerstvu financí, protože na nich nešlo vyhrát peníze. Výhercům místo nich automat vydal kupony, které si poté na pokladně vyměnili za sladkosti nebo hračky.

Podle Andreje Čírtka, který je mluvčím Unie herního průmyslu České republiky a zároveň zastupuje Kajot, je tvrzení o porušení zákona pouhou spekulací. „Aby byl porušený loterijní zákon, muselo by jít o sázkovou hru," řekl. Dodal, že s podobným případem problémové dětské herny se ještě nesetkal.

S nezávadností automatů nesouhlasí ministerstvo financí. „Zařízení, které naplňuje znaky loterie či sázkové hry, spadá do regulace zákonem o loteriích. Nikdy jsme ale nevydali žádné povolení k popisované hře. Navíc dle loterijního zákona může být účastníkem loterie či sázkové hry pouze osoba starší osmnácti let," zdůraznil mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Vedení Olympie tvrdilo, že o závadných automatech nevědělo. Centrum už provozovateli vypovědělo smlouvu. „Nyní pro prostor hledáme nového provozovatele," sdělil ředitel Olympie Jan Pazour.