Nové kříže pořídili představitelé Lesního Hlubokého, i když se tyčí na pozemcích patřících benediktínům. Vysvětit je nechali při loňské svatoannenské pouti v obci. „Měli jsme představu, jak se zabudují. Jsou ale umístěné trochu jinak. Příliš nízko. Chce to dát je o metr výš. Doufám, že se to ještě podaří dořešit,“ uvedl starosta obce Vladimír Ryšánek.

Starostka Mikulčic Marta Otáhalová.
Psychika? Pomoc si vyžádalo i sto lidí denně, říká starostka Mikulčic

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkDoplnil, že se má se zástupcem benediktínů setkat příští týden. Řešit chce právě i úpravu postavení křížů.

Tesaři na ně použili dřevo z místních lesů. „Jsou vyrobené z modřínů, které popadaly při vichřici v roce 2016,“ popsal už dřív správce tamního zámku Zdeněk Novák.

Podle Ryšánka kříže upravené z modřínů vydrží desítky let. „Dřív se dělaly ze smrkového dřeva a uhnívaly každých třeba pět nebo osm let,“ poznamenal.

Takto vypadala situace v nově otevřeném očkovacím centru bez registrace v nákupním centru Olympia u Brna.
První den očkování bez registrace v Olympii u Brna: fronty, vakcína pro 543 lidí

Připomínky legendy si při jízdě okolo všímá pravidelně třeba Brňan Martin Kalina. „Člověk se na ně vždy podívá, protože podvědomě ví, že v těch místech už roky stojí,“ zmínil.

Devět křížů se váže k legendě, podle které ukřivděný milenec se svým pomocníkem přepadl svatební průvod. Jeho milovaná si totiž místo něho brala jiného. Svou milou plánoval unést, jeho kumpán ji ale zabil. „Když viděl handlíř nevěstu mrtvou, zastřelil pomocníka a potom sebe,“ dodal Ryšánek.