Peníze jim pak podle počtu žáků přerozděloval brněnský magistrát. „Celkem kvůli rozpočtovému určení daní přijdeme o čtvrt miliardy korun. Městské části proto dostanou o čtyřiapadesát milionů korun méně. Tuto částku tvoří hlavně státní dotace na žáka. Loni na provoz škol šlo devětačtyřicet milionů," vypočítal brněnský primátor Roman Onderka.

Zatím rezervy

Radnice tak musejí peníze hledat jinde. A vypořádávají se s tím různě. „Přijdeme o necelých osm milionů. Zatím je pokryjeme z rezerv, ale do budoucna už to tak jednoduché nebude. Chybějící peníze ve školství můžeme nahradit penězi z bytového fondu a prodeje domů. To ale musí v konkrétních případech posoudit magistrát," sdělil starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Podle něj radnice z vybraných nájmů může čerpat desetinu bez souhlasu magistrátu. „O navýšení této sumy jej musí zažádat. Pokud se ale jedná o školské účely, neměl by s tím být problém," podotkl Šťástka, který je zároveň i brněnským radním.

Ve Starém Lískovci kvůli chybějícím penězům hrozí, že radnice zavře školní bazén který využívá asi pět stovek žáků týdně. „Přijdeme o více než dva miliony korun. Na provoz bazénu nám kvůli tomu nezbude. Ročně nás stojí asi milion," sdělil tamní starosta Vladan Krásný.

Rozpočty infografika

Bazén slouží především žákům ze základní školy v Labské ulici, ve které se připravují i budoucí hokejisté brněnské Komety. „Plavat k nám chodí ale i děti z dalších základních a mateřských škol," podotkl ředitel školy Petr Urbánek.

Podle Krásného zachování provozu záleží na tom, zda se podaří sehnat peníze například z různých dotací. „Nechceme na úkor bazénu zanedbávat zeleň a chodníky," řekl Krásný.

S omezením údržby ale už počítají například v brněnských Jehnicích. „Chybějících tři sta tisíc na školství seženeme na úkor zeleně. Trávu v parcích nebudeme sekat tak často. Doufám, že to lidé pochopí. Jestli dostaneme méně peněz na školství i v příštích letech, ovlivní to i například programy pro důchodce," upřesnil jehnický starosta Václav Šícha.

O dva miliony korun přijde i vinohradská radnice. „Peněz v rozpočtu ubývá každým rokem. Poctivě se připravujeme už několik let na to, že jich dostaneme čím dál méně. Šetříme zejména díky stavebním opatřením, jako je zateplení budov nebo výměna oken. Také se nám vyplatilo sloučení základních škol v Bzenecké a Mutěnické ulici. Kdybychom to před několika lety neudělali, byli bychom nyní bez peněz," vysvětlil tamní místostarosta Jiří Karásek.

Provozu škol a školek se tak podle něj výpadek nedotkne. „Rozpočet jim zkracujeme minimálně. Ale peníze ve školství rozhodně chybějí," podotkl Karásek.

Chybějí automaty

O více než tři miliony z dotací na žáka přijdou Bystrčtí. „A nemůžeme počítat ani se třemi miliony z výherních automatů. Naštěstí jsme ušetřili zveřejňováním zakázek na webu," uvedl tamní starosta Vladimír Vetchý.

S nižším příspěvkem se srovnávají i v dalších městských částech. „Letos školám na provoz dáme o tři sta tisíc korun méně. Po domluvě s nimi to ale jejich provoz neomezí. Celkem od magistrátu získáme asi o milion korun méně, takže chybějící částku vezmeme z úspor," řekl starosta brněnských Černovic Jiří Hladík.

Výrazné se chybějící peníze neprojeví ani v Novém Lískovci. „Radnice nám zaručila, že dostaneme stejně jako v předchozích letech," potvrdil ředitel základní školy ve Svážné ulici Petr Punčochář.

Novolískovecká radnice ztráty pokryje z rezerv. „Doufáme, že pak provozní náklady sníží zateplení mateřské i základní školy," vysvětlila tamní starostka Jana Drápalová.