Myšlenka se líbí Marii Žákové z Nesovic na Vyškovsku, která oblast dobře zná. „Vyhlášení bezzásahové lokality v těchto kopcích mi přijde jako velmi dobrý nápad. Nechat přírodu volně se vyvíjet je zajímavé a určitě by to mohlo být pro lokalitu přínosné. Zaujala by pak třeba turisty nebo mladé lidi, kteří by se tam vyrazili podívat," uvedla Žáková.

Studie kromě Chřibů navrhuje udělat bezzásahové oblasti, které se budou vyvíjet bez zásahu člověka, v dalších pěti místech v republice. Brněnské hnutí si ji nechalo vypracovat jako podklad pro vyhlášení oblasti divoké přírody v republice, o kterou se dlouhodobě snaží. „Hlavním cílem nové studie je vyvolat diskuzi mezi vlastníky a správci lesů," podotkl Piňos.

Místostarosta a lesní správce Bzence na Hodonínsku Ivan Černý však zdůrazňuje, že zásadní je dohoda s vlastníkem pozemku. „Pokud má v této oblasti hnutí pozemky, ať si tam zónu klidně udělá. Jinak musí zejména jednat s vlastníkem, jelikož funguje zásadní vlastnické právo," podotkl Černý.

Turisté, kteří chtějí místa české divočiny objevovat, se mohou inspirovat třeba v nové příručce Poznejte ostrovy české divočiny, kterou hnutí vydalo. „Obsahuje dvanáct konkrétních tipů na výlety," nastínil Piňos.