Jihomoravský kraj je čtvrtý nejzadluženější v České republice. Průměrná zadluženost obyvatel je 29 400 korun, republikový průměr je takřka o tisícovku nižší. „Z našich analýz ale vyplývá, že za posledních pět let se zadluženost obyvatel postupně snižuje,“ sdělila mluvčí společnosti Kruk Lucie Peřinová.

Ilustrační foto
V Ivanovicích zemřela žena po střetu s vlakem. Zřejmě ležela v kolejišti

Podle ekonoma Petra Pelce má velký vliv na vyšší zadluženost Jihomoravského kraje město Brno. „Životní úroveň je tady vyšší než v jiných velkých městech v republice. V řadě věcí je srovnatelné s Prahou, třeba cenou nemovitostí. Ale příjmy jsou tady výrazně nižší. Hodně případů zadlužení tvoří právě nemovitosti,“ řekl.

Kruk každoročně organizuje akci, kde se lidé mohou poradit bezplatně s odborníky. Šanci využívají lidé různého věku. „Mezi nimi jsou klienti s vysokými dluhy a exekucemi nebo lidé, kteří si půjčili peníze pro někoho jiného, kdo ale přestal závazky splácet,“ uvedla ředitelka firmy Jaroslava Palendalová.

Ilustrační foto.
Výdaje ze energie od nového roku? Brňané si připlatí. Zdraží voda i elektřina

Lidem v dluzích pomáhají i poradci z organizace Člověk v tísni. „Zadlužení se netýká jen těch nejchudších, do dluhů padá stále více lidí ze střední třídy,“ zmínil její mluvčí Tomáš Urban.

Dluhy v kraji:
-průměrná zadluženost obyvatel v kraji: 29 400 Kč
-zadlužení lidé, kteří se opožďují se splátkami: 8,9 procent
-poměr mužů a žen, kteří si půjčují peníze: 54 procent muži, 46 procent ženy
-nejvíce lidí s dluhy po splatnosti: ve věku 35 - 44 let (27 procent)