Brněnská romská organizace Drom v loňském roce pomohla před exekucí zachránit třiatřicet lidí. „Částka, kterou měli zaplatit, přesáhla dva a půl milionu korun," vypočítal vedoucí programu Terénní sociální práce Filip Fuchs. O rok dříve se mu spolu s kolegy podařilo zrušit vymáhání o celkem milion nižší částky.

Při půjčce u úvěrové společnosti návrh exekuce řeší takzvaný rozhodce, který je podle Fuchse často s danou firmou spojený. „Je potom nasnadě, že ve většině případů dá za pravdu právě úvěrové firmě," vysvětlil Fuchs. Kvůli nepřiměřeným úrokům se pak může například původní desetitisícová částka vyšplhat až na třicetinásobek.

33lidí zachránila v loňském roce brněnská romská organizace Drom před exekucemi kvůli půjčkám od úvěrových společností.

Verdikt rozhodců je však možné napadnout. A soudy stále častěji dávají dlužníkům za pravdu. „V poslední době opakovaně potvrzují, že rozhodčí řízení u soukromníků byla v rozporu se zákonem. Exekuce zastavují a pokud úvěrová firma chce dluh nadále vymáhat, musí o něm nechat rozhodnout nezávislý soud," vysvětlil Fuchs s tím, že je nutné, aby o zastavení exekuce dlužník požádal přímo soud, který ji nařídil.

Podle mluvčí Exekutorské komory České republiky Petry Báčové však tyto případy dluhové pasti nejsou primární problém exekutorů. „Soudní exekutor začíná pracovat na základě pověření soudu, který zahájil řízení. Za soudní vymáhání na základě neplatné rozhodčí doložky nelze kritizovat člověka, který v souladu se zákonem dělá pouze to, co mu někdo jiný nařídil. Je na odpovědnosti právě exekučního soudu, který případ posoudí jako platný a který naopak nikoliv," poznamenala Báčová.

Neprávem označený dlužník může dokonce své peníze získat zpátky. Klientům Dromu tak museli exekutoři v loňském roce vrátit skoro osmdesát tisíc korun. Pomoc však mohou lidé hledat také přímo v Exekutorské komoře. „Bezplatné poradny fungují kromě Brna také v Praze a Plzni," informovala Báčová.