NEPŘÍSTUPNÁ MÍSTA. Nejdelší fronty každoročně stojí před železobetonovým vstupem v Husově ulici v Brně. V neděli mají lidé šanci podívat se do jinak nepřístupných krytů z druhé světové války pod hradem Špilberk. „Minulý rok jsem si vystála frontu a potom ještě hodinu čekala na volnou prohlídku, ale vyplatilo se to," řekla například Brňanka Monika Tinková. Třemi štolami skupiny lidí vede průvodce. „Některé místnosti mají tematické vybavení. Například staré telefony nebo uniformy," popsala prohlídku Tinková. Do krytu se lidé dostanou zdarma. „Z brněnských prostor je právě o kryty největší zájem. Každoročně se do nich řada zájemců vůbec nedostane," potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Brány lidem v neděli otevře také jinak nepřístupná budova Nové radnice na Dominikánském náměstí. Obě neděle si zájemci můžou prohlédnout třeba také kostel Zvěstování Panny Marie v brněnských Tuřanech. Na oltáři najdou sochu trůnící madony s dítětem, podle legendy zázračně nalezené v šípkovém keři.

Které památky se v Brně a na Brněnsku do akce zapojí?

ZLEVNĚNÉ VSTUPNÉ. Ušetřit můžou v neděli lidé, kteří se chystají do brněnského podzemí. „Na prohlídku mincmistrovského sklepa i kostnice pod kostelem svatého Jakuba snížíme vstupné o dvacet procent z běžné ceny," informovala mluvčí Turistického informačního centra Brno Alexandra Voňková.

Padesátikorunu ušetří i návštěvníci vyhlídkové věže. Na prohlídku s průvodcem se z nádvoří Staré radnice v Brně dostanou v neděli zdarma.

Návštěvníkům vyjde vstříc také hrad Špilberk. I v něm v neděli lidé zaplatí o pětinu méně za prohlídku kasemat i nově zpřístupněných interiérů hradu. „Špilberk nabízí po letos ukončené rekonstrukci především nové prohlídkové trasy, které návštěvníky zavedou i do dosud nepřístupných míst. Zveme všechny do tajemných chodeb nebo na večerní procházky podzemím," řekl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Pod jeho organizaci hrad spadá.

NĚCO NAVÍC. Kromě sníženého vstupného a jinak nepřístupných míst chystají Dny evropského dědictví pro návštěvníky i další lákadla. Lidé si od průvodců poslechnou o historii významných staveb nebo se podívají i za jinak zavřené dveře.

Nejstarší ženský klášter na Moravě Rosa coeli v Dolních Kounicích na Brněnsku nabídne kromě prohlídky ochutnávku proslulých dolnokou-nických vín.

Na příští sobotu se důkladně na akci připravili v Lomnici na Tišnovsku. Po celý den návštěvníky čekají komentované prohlídky zámku, kostela, radnice a synagogy. „Akce se účastníme pátým rokem. Začínali jsme zpřístupňováním památek, ale program se postupně rozšiřoval. Nyní ho zaměřujeme na tematické okruhy," řekl Michal Konečný z Okrašlovacího spolku pro Lomnici a okolí.

Letošní program se ponese na téma židovství a holocaust. „Připravili jsme například výstavu o holocaustu na Tišnovsku. Odpoledne budeme pokládat kameny zmizelých pro rodinu Bleiweisových a také uvedeme knihu o židovském a romském holocaustu na Tišnovsku," dodal Konečný.

Lidé se ale zapojí i do programu na lehčí téma. Před synagogou na Židovském náměstí se utkají například v soutěži o nejlepší bramborový salát.

ANNA FAJKUSOVÁ, MARTINA HANUŠOVÁ