ON-LINE NAJDETE NA KONCI ČLÁNKU

Přestože se venkovní teplota v Brně držela okolo nuly a hustě sněžilo, o pořádné horko se v neděli postarali stovky fanoušků.

Příznivci kopané se totiž přijeli podívat na start jarního kola fotbalové ligy. Zápas mezi 1. FC Brno a FC Baníkem Ostrava označila policie za rizikový a náležitě se na něj připravila. Slova o rizikovosti nebyla jen pouhou frází, fanoušci totiž o sobě dali záhy vědět.

„Zadrželi jsme pět lidí, všichni byli pod vlivem alkoholu. Jeden ze zadržených byl muž z Polska. Zraněných je asi deset, tři spolupracují s policií,“ shrnula nedělní utkání jihomoravská policejní mluvčí Soňa Svobodová.

S počty přišel i brněnský dopravní podnik. „Při cestě na stadion zdemolovali ostravští fanoušci jeden kloubový autobus. Urvali v něm zářivky, pořezali sedadla, rozbili strop a vysklili okno u jedněch dveří,“ řekl vedoucí dopravního odboru Dopravního podniku města Brna Jan Seitl. Škoda podle něj zřejmě převýší padesát tisíc korun.

Mela v ochozech

Největší dusno bylo na stadionu v brněnské Srbské ulici. Přestože policie slibovala, že na stadionu zasahovat nebude, ostravští fanoušci se o její přítomnost v ochozech postarali. Rozvášněný dav se totiž dostal přes zábrany na stadion a zahnal pořadatele na útěk.

Podle televizních záznamů si ale za vtrhnutí rozvášněných fanoušků na hrací plochu mohou sami pořadatelé. Ti totiž otevřeli bránu a chtěli jim domlouvat, aby s plotem nelomcovali. Domluva však měla opačný efekt. Pomocí ukradnutého hasícího přístroje se davu podařilo dostat na plochu.

Po zásahu policie, která zahnala fanoušky tam kam patří, se začalo s takřka půlhodinovým zpožděním hrát. „Neměli jsme soupeře na hřišti, ale v hledišti. Na stadionu bylo asi tři sta pořadatelů. Pokud je v určitém sektoru tisíc lidí a chtějí se někam dostat, tak se tam dostanou. Pokud by musel být úplný klid, muselo by to být jeden na jednoho. Klub udělal maximum, aby zajistil bezpečnost a nevím, co by mohlo být lepší. Jako selhání pořadatelů to nevnímám,“ uvedl po zápase generální sekretář 1. FC Brno Radek Bělák.

Nad brněnskými maximálními bezpečnostními opatřeními však obrátil oči v sloup ministr vnitra Ivan Langer. „Jestliže byl pořadatelů stejný počet, jako při zápasech u nichž asistovala na stadionu policie, pak se na to vedení klubu zjevně vykašlalo,“ vzkázal Langer. Ten si navíc za novinkou, kdy policie zasáhne na stadionu jen v případě, kdy se pořadatelům vymkne situace z rukou, tvrdě stojí.

Ostře sledované vlaky

Přestože policie původně na stadion neměla vůbec na stadion vstoupit, fanoušky nenechali chodit po Brně samotné. Většinu z nich doprovodili od vlaku do hlediště a zase zpátky.

První ostře sledovaný rychlík přijel do Brna s více než půlhodinovou „sekerou“. Ve vlaku R734 cestovalo bezmála osm set fanoušků Baníku Ostrava. Místo na hlavním vlakovém nádraží však skončilo šest zadních vagonů rychlíku z Bohumína do Brna už v brněnské Slatině. Důvod? Na bezmála osm stovek fanoušků Baníků, které doprovázeli spřátelení fanoušci z Polska, čekalo deset kloubových autobusů a 450 těžkooděnců.

„Kde to jsme? V bažině nebo močálu?“ křičel jeden ostravský fanoušek na policie hned poté, co „vypadl“ z vlaku. Stejně jako ostatní se totiž musel brodit sněhovou břečkou, která zbyla na místě vzdáleném asi padesát metrů od nástupiště. České dráhy totiž nechali šest vagonů odpojit. Souprava s ostatními cestujícími pak pokračovala na hlavní nádraží.

Jeden z fanoušků upadl tak nešťastně, že místo na stadion odjel s poraněnou hlavou do nemocnice. Tam ho odvezla záchranka poté, co se dav nacpal do přistavených kloubových autobusů a za asistence policie odjel na stadion v brněnské Srbské ulici.

Odstavený rychlík před Brnem měl své opodstatnění. Ve stejnou dobu totiž přijel na hlavní vlakové nádraží rychlík z Bratislavy. „V něm jelo 120 příznivců Slovanu Bratislava, kteří se přidali na stranu domácích fanoušků. Jejich příjezd se obešel bez incidentů,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Místo pauzy razie na tržnici

Na masivních bezpečnostních opatřeních se podílela také cizinecká policie. Ta doprovázela právě slovenské fanoušky. Ve vlaku nenarazila na žádný trestný čin a v době konání zápasu se jí podařili husarský kousek. Místo pauzy totiž cizinečtí policisté vyrazili do tržnice v brněnské Olomoucké ulici.

„Zasahovalo tam asi čtyřicet policistů. Při kontrole objevili tři podezřelé Vietnamce. Dva muži dostali pokutu, jeden spáchal trestný čin. Soud ho totiž z Česka vyhostil a muž byl v Brně nelegálně,“ řekl mluvčí Cizinecké policie Brno Roman Pittner.

Při kontrole tržnice objevili policisté také stánek, v němž nebylo zřejmě vše v pořádku. Na místo proto přijeli i pracovníci České obchodní inspekce. „Podle mých informací se v jedné kóji nacházely padělky za více než milion korun,“ doplnil Pittner.

ON - LINE:

18:44
- Rychlík s fanoušky opustil Brno asi s půlhodinovým zpožděním.

18:25
- Ze stadionu přijelo do Slatiny dvanáct po střechu plných autobusů, tedy o dva více, než jich odpoledne odjíždělo. Na zpáteční cestu se totiž vydalo mnohem více fanoušků a teď mají problém dostat se do vlaku. Jeden autobus dokonce fanoušci zdemolovali - vytrhali zářivky, řozřezali sedadla a ulámali madla. Dopravní podnik zatím odhaduje škodu asi na padesát tisíc korun.

18:04
- Z brněnského hlavního nádraží vyjel rychlík R841 do Bohumína. Ten bude mít ve stanici Brno-Slatina plánovanou přestávku, když na něj napojí šest vagónů s fanoušky o dva góly poraženého Baníku. Ti zatím do Slatiny nedorazili. Už na ně však čekají policisté i těžkooděnci.

17:18
- Policie udělá všechno proto, aby při přesunu fanoušků ze stadionu v brněnské Srbské ulici zpátky na nádraží Brno-Slatina nedošlo k incidentům. Na kolejích také čeká šest odstavených vagonů, které posunovači napojí na rychlík R841. "Nechali jsme vagony tak, jak je fanoušci opustili. Úklid je zbytečný. Jaký si to uvnitř udělali, takové to mají na zpáteční cestu," okomentoval zaměstnanec Českých drah stav vagonů. Ty jsou polité pivem, pozvracené a pomočené. Ani jeden z vagonů však není nijak zvlášť zdemolovaný.

17:08 - Utkání mezi Brnem a Ostravou mělo skončit krátce po páté odpoledne. Hrát se však ještě bude minimálně dvacet minut. Pak bude mít policie plné ruce práce. Musí totiž fanoušky přepravit ze Srbské ulice do stanice Brno-Slatina, odkud jim jede vlak zpátky na sever Moravy. Už teď se dá předpokládat, že rychlík R841, kterým fanoušci pojedou, bude mít velké zpoždění. Ze Slatiny má totiž odjíždět v 18.13 hodin.

17:03
- Vlakem ze Slovenska, kterým přijela více než stovka fanoušků Slovanu Bratislava, cestovala i cizinecká policie. Ta v mezičase udělala kontrolu v tržnici v Olomoucké ulici. "Zajistili jsme tři lidi, kteří neměli v České republice povolení k pobytu a jeden stánek s plagiáty renomovaných značek. Na místo do Olomoucké ulice míří pracovníci České obchodní inspekce," informoval mluvčí Cizinecké policie Brno Roman Pittner.

16:53
- Fanoušci Ostravy zřejmě nebudou mít důvod k oslavám. Brněnský hráč Tomáš Došek totiž vstřelil další branku. Stav utkání mezi Brnem a Ostravou je tak 2:0 a policie i pořadatelská služba zůstávají stále ve střehu. Stav na stadionu v brněnské Srbské ulici je totiž stále napjatý.

16:35
- Policie opět musela na stadion. Bránu otevřelo asi deset fanoušků Baníku. Když však uviděli běh těžkooděnců, dali se před nimi na ústup zpátky na ochozy. Mříže ale zůstává stále prolomená a jakmile policie opustí stadion, mohou se zase vrátit zpátky.

16:05
- Podle posledních policejních odhadů přijelo do Brna zhruba patnáct set fanoušků. Velká většina jich je ze strany hostujícího Baníku Ostrava. Zhruba 120 lidí přijelo podpořit brněnské fotbalisty ze slovenského klubu Slovan Bratislava. Na stadionu se hraje první poločas, Brno vede nad Ostravou 1:0 a v ochozech je relativní klid.

15:32 - Podle televizních záznamů si za vtrhnutí rozvášněných fanoušků na hrací plochu mohou sami pořadatelé. Ti totiž otevřeli bránu a chtěli jim domlouvat, aby s plotem nelomcovali. Rozvášněný dav však vtrhl na stadion a pořadatele zahnal na útěk.

15:26
- Hráči obou týmů nastupují za burácivého skandování fanoušků na hrací plochu. Hrát se tedy začne s téměř půlhodinovým zpožděním.

15:20
- Policie odchází ze stadionu. Situaci na stadionu bude zajišťovat opět pouze pořadatelská služba. Před nejradikálnějším jádrem ostravských fanoušků stojí zhruba tři desítky pořadatelů. Na stadionu ovšem podle policie zůstávají policejní specialisté v civilu.

15:12
- Hlavní pořadatel oznámil, že se nebude hrát, dokud nebude všechno v pořádku. Policie už má situaci pod kontrolou, kdy se však začne hrát, není jisté.

15:10
- Pořadatelé začátek zápasu odložili, situace na stadionu je zcela nepřehledná. Policie použila dělobuchy, fanoušci baníku jim odpovídají střelbou. Pomoci nakonec musela policie. Těžkooděnci přece jenom budili větší respekt a také jejich počet si s přesilou ostravských příznivců poradil. Přesto se kvůli dělobuchům a dýmovnicím nehrálo.

15:05 - Několik fanoušků z Ostravy vtrhlo na stadion a zahnalo pořadatele. Do protiútoku přichází policie.

13:35
- Policie odvedla fanoušky na stadion. Na nádraží ve Slatině zůstává šest znečištěných vagónů, ve kterých se budou fanoušci zase vracet zpět. Krátce po půl druhé odpoledne přijelo do Brna také 120 fanoušků Slovanu Bratislava. Policie hlásí v Brně absolutní klid.

12:57 - Podle informací policie jede rychlíkem asi 750 baníkovců a asi stovka polských fanoušků. Dopravní podnik pro ně přichystal téměř deset kloubových autobusů. Na fanoušky, kteří mají zhruba patnáct minut zpoždění, čeká 450 těžkooděnců.

12:18 - Ostře sledovaný rychlík s fanoušky svou cestu ukončí už na nádraží ve Slatině, kde na něj čeká početný policejní uvítací výbor. Fotbalové utkání začíná až dvě hodiny po příjezdu fanoušků.