Na slavnostní událost se do brněnského kostela přišlo podívat přes dvě stě lidí. Vyslechli si mši o životě Karla I. a jeho ženy Zity. „Byl to manželský pár, který ukázal, že lze vzorně žít podle božských přikázání," chválil je ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz.

V brněnském kostele je nyní uložena relikvie císaře, kterého římskokatolická církev roku 2004 blahořečila. Stejná pocta pravděpodobně brzy potká i jeho manželku Zitu. „Proces beatifikace se vede od roku 2009," dodal biskup.

Právě o své babičce Zitě a jejím vztahu s císařem Karlem včera mluvil jejich vnuk arcivévoda Rudolf Rakouský. „Císařovna Zita byla velice silná žena," popsal ji Rudolf. O svých prarodičích vedl přes dvě hodiny trvající přednášku ve francouzštině. „Omlouvám se, že nemluvím česky, ale ještě jsem neměl příležitost se váš jazyk naučit. Budu tedy mluvit jazykem diplomatů, francouzštinou," pronesl na začátku lámanou češtinou. Jeho projev lidem zprostředkovala překladatelka.

Přítomní Brňané byli z akce nadšení. „Jsem moc ráda, že jsem přišla. Mše byla krásná a arcivévoda mi i podepsal knihu o životě Zity," řekla například jednašedesátiletá Marie Vojtková.

Brno si zase pochvaloval arcivévoda Rudolf. „Dosud jsem zde nikdy nebyl, pouze jsem projížděl kolem. Brno je ale fantastické, rozhodně se sem budu muset vrátit," svěřil se šlechtic. Do České republiky prý jezdí pravidelně. „Často tu trávím prázdniny," dodal.

Jeho dědeček Karel I. byl posledním císařem Rakousko-Uherska a zároveň posledním králem českých zemí. Vládl pouhé dva roky. Na trůn nastoupil roku 1916, po smrti císaře Františka Josefa, za první světové války. „Po dobu vládnutí se snažil o uzavření míru," tvrdí jeho vnuk. Po válce musel Karel I. odejít na Madeiru, kde také roku 1922 zemřel.

JIŘÍ HANÁK