„Nejčastěji jdu po Rybkově ulici. U basebalového hřiště se napojím na úzkou pěšinku. Projdu dírou mezi keři a vyjdu u koupaliště. Pak jdu po zpevněné stezce asi sto metrů až dojdu ke kraji parku," popsal trasu Lubojatský.

Než si našel vlastní cestu, několikrát zabloudil ve slepých uličkách nebo skončil v cizí zahrádce.

Bloudění chce udělat přítrž brněnský magistrát. Náměstek primátora pro územní plánování Martin Ander plánuje přímo propojit Konečného náměstí a park na Kraví hoře. „Z Žižkovy ulice lidé projdou na Rybkovu. Ta je dovede k basebalovému hřišti. Po levé straně stojí autoservis, který chceme přesunout jinam. Lidé si vyberou ze dvou stezek, které je dovedou na cestu lemující koupaliště," popsal záměr náměstek Ander.

Obě stezky chce navrhnout tak, aby po nich pohodlně projeli rodiče s kočárky. „Zatím chystáme investiční záměr. Pokud půjde vše dobře, příští rok začneme s projektem a na podzim se může začít stavět," uvedl Ander s tím, že celý projekt bude stát několik milionů korun. Nové stezky by měly být zpevněné a prorostlé trávou. Dělníci také zpevní stávající betonové stezky kolem koupaliště.

Bezpečnost chodců

O novinkách s přesunem autoservisu nic nevěděl jeho majitel Pavel Křenek. „S brněnským majetkovým odborem jsme párkrát jednali o přesunu někam jinam. V budově jsme totiž v nájmu. Zatím jsem to nebral příliš vážně," divil se plánům magistrátu Křenek.

Na nový záměr magistrátu je zvědavý také zastupitel Brna-středu a předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť. „Lidé teď procházejí například přes areál Vysokého učení technického, jehož stavební fakulta sídlí v Žižkově ulici. Potom jdou kolem zahrádek po silnici, na které jezdí auta," popsal další nepřehlednou trasu na kopec Závodský. Ten by novou stezku uvítal především kvůli větší bezpečnosti chodců.

Zároveň doufá, že magistrát s místními změnu dostatečně probere, než dělníci cestu začnou stavět.

Na nedořešenou situaci s přístupem na Kraví horu upozornil také architekt David Bureš. „Celému areálu parku a okolí chybí jasná urbanistická struktura. Kdo místo nezná a nikdy tam nebyl, těžko tamtudy projde bez větších problémů. Často procházející narazí na skryté průchody, slepé ulice nebo soukromé pozemky. Park plynule nenavazuje na zbytek okolí," popsal park na Kraví hoře Bureš. Ten se problémem zabýval také ve své disertační práci.

I starosta městské části Brno-střed plány magistrátu vítá. „Určitě nové stezky lidé, kteří chodí do parku, využijí. Plánujeme celé místo postupně měnit tak, aby tam lidé trávili více volného času," sdělil starosta městské části Martin Landa.

Na novinky poblíž parku se těší například Brňanka Kateřina Mikolášová. „Často do parku chodím venčit psa. Bydlím ale na Rybkově ulici. Cesta až na kopec je momentálně dosti nepřehledná a často chodím před areál autoservisu, abych si cestu zkrátila," upřesnila Mikolášová.