Dopravní prostředky různého věku, mapující postupný vývoj hromadné dopravy dorazily do centra města po slavnostním zazvonění tramvajového zvonku, který rozezněla brněnská primátorka Markéta Vaňková. "Brněnská městská hromadná doprava patří mezi nejlepší v Evropě, a já jsem moc ráda, že ji tímto způsobem můžeme poděkovat. Věřím, že spousta lidí sem dnes zavítá a užije si tu přehlídku," uvedla primátorka.

Zdroj: Deník / Attila Racek

Stroje, které dopoledne obsadily koleje na náměstí Svobody se odtud před polednem vydaly na cestu plně obsazené lidmi. Konečnou zastávkou rozmanitého konvoje tramvají a autobusů bylo dopravní depo v Husovicích, které v sobotu výjimečně otevřelo své brány, aby veřejnosti představilo prostory vozovny i tvář současné hromadné dopravy v Brně.

Ilustrační foto.
Jídlo s sebou ekologicky. Oběd si odnesou ve vratných miskách

Cílem Dnů dopravní nostalgie bylo podle zástupců dopravního podniku přiblížit lidem bohatou historii městské hromadné dopravy v Brně tak, jak se doprava a dopravní prostředky s postupem času vyvíjely. "Program je zároveň oslavou nejen kulatého výročí městské hromadné dopravy, ale také integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, který letos slaví patnácté narozeniny," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.