Impact Hub, který otevírá ve středu v brněnské Cyrilské ulici kousek od nákupního centra Vaňkovka, funguje jako coworkingové centrum. To funguje na principu sdílených kanceláří, kde různí lidé pracují vedle sebe.

V bývalé pletárně pracovali dělníci od loňského září do konce března. „Za stavební práce jsme zaplatili necelých sedmatřicet milionů korun," uvedl mluvčí Miroslav Fuks ze společnosti PSJ, která plnila roli generálního dodavatele stavby. Investorem je firma RegioHub.

Lidé tam teď najdou osmadvacet uzavřených kanceláří. Volných už zbývá pouze pět. „Zájemci si mohou pronajmout jednu z pěti zasedacích místností. K dispozici je také konferenční místnost," uvedla jedna z pracovnic brněnského centra Veronika Rejšková. Po náročné práci si lidé mohou odpočinout na pohovkách nebo si uvařit kávu ve společné kuchyňce. „Za občerstvení zaplatí do kasičky. Nikdo je nekontroluje, zda zaplatili dost nebo jestli vůbec," sdělila Rejšková. Příjemné pracovní prostředí doplňují květiny a otevřený prostor s velkými okny.

Na principu měsíčního nájmu si návštěvníci nové sdílené pracovny určí, jak často do ni budou chodit. „Podle toho si předplatí počet hodin, které u nás stráví," vysvětlila princip nájmu Rejšková. Ti, kteří v bývalé pletárně plánují trávit jeden den v týdnu zaplatí za měsíc tři sta korun. „Pracovali by ve veřejné pracovně. Kdyby u nás někdo chtěl pracovat každý den, doporučujeme si předplatit například kancelář nebo konkrétní stůl," vysvětlila Rejšková.

A dodala, že v Hubu fungují na vzájemné důvěře. Nikdo tedy nekontroluje dodržování přeplacených hodin ve veřejné pracovně. „Jsme tady převážně pro sebe. Cílem je potkávat zajímavé a aktivní lidi," uvedla další z týmu Irena Ošťadalová. Mladí podnikatelé si v areálu mohou vytvořit pobočku své nově vznikající firmy. „Stálým členům jsou k dispozici poštovní schránky," řekla Rejšková.

Podle ekonoma Michala Kozuba má Impact Hub velkou šanci na úspěch. „Brno je město plné vysokých škol. A teď budou mít studenti možnost při škole rozvíjet své vlastní nápady," vysvětlil Kozub.

Na nové příjemné pracovní prostředí se těší například Brňan Jakub Lubojatský. „Jsem na volné noze, a tak pracuji z domu. Tam ale nejsem dost produktivní. V kavárnách je na mě příliš hlučno. Na novou sdílenou pracovnu se proto těším," dodal.