Především menší obce pro ně totiž nejsou atraktivní. V Křtinách na Brněnsku dlouhodobě hledají dětského lékaře. „Ve škole máme asi 270 dětí a nemáme pro ně doktora. Můžeme díky dotacím kompletně zařídit a opravit ordinaci, ale i tak o to nikdo nemá zájem,“ sdělil starosta František Novotný.

Obce lékaře lákají třeba právě na zařízené ordinace, nízký nájem nebo nabídku ubytování. Nepomáhá to.

Podle praktického lékaře Iva Procházky se do ordinací nehrnou z více důvodů, třeba kvůli množství administrativy. „Přetíženost personálu je veliká. Skončíte v ambulanci, a pak ještě dvě hodiny řešíte administrativu,“ sdělil.

Ilustrační foto
Spor mezi ženami vyvolaly ostříhané růže

Že je práce náročná, potvrzuje i brněnský praktický lékař Tomáš Klobas. „Jsme placení za počet pacientů, a když má vesnice sedm set obyvatel, tak se lékař nemůže uživit. I ve městě musíte mít obvod velký, abyste zaplatili sestru a nájem. Pacientů je pak hodně a je to náročné,“ popsal.

Jedním z řešení nepříznivé situace má být navýšení počtu studentů na lékařských fakultách. „Od vlády fakulta získala téměř sto milionů korun. Díky tomu letos přijme asi o šedesát mediků více než loni,“ uvedla za brněnskou Masarykovu univerzitu Ema Wiesnerová.

Kompletní téma si přečtěte ve čtvrtečním tištěném Deníku Rovnost.