Do úterní čtvrté hodiny odpoledne musely strany, které chtějí do boje o senátorský post poslat svého zástupce, na registrační úřad odevzdat kandidátní listiny. „Evidujeme celkem devět kandidátů," uvedla Jaroslava Slámová z brněnského magistrátu, který měl příjem kandidátek na starosti. Z devíti kandidátů je zatím známých sedm jmen, které zveřejnily přímo politické strany. „Jména dalších sdělit nemůžeme," řekla Slámová.

Za Českou stranu sociálně demokratickou bude v Brně o senátorské křeslo bojovat ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal, jehož tématem bude hlavně zdravotnictví. „Rád bych se co nejvíce setkával s lidmi a vysvětloval jim, čeho chci ve volebním období dosáhnout," podotkl.

Na kontaktní kampaň vsadila i Strana zelených. „Vyjdu do ulic i se svými dcerami, které se na mojí kampani podílí," potvrdila kandidátka Miloslava Pošvářová. Kromě zachování nádraží v centru Brna je pro ni prioritou také vzkříšení brněnské atletiky nebo zlepšení péče v centru pro postižené děti Kociánka.

Na pomoc hendikepovaným by se rád zaměřil i senátorský kandidát TOP 09 Michal Marek. „Lepší péče o postižené a důchodce je jednou z mých priorit," řekl.

Strany se nevyhýbají ani využívání sociálních sítí. „Nechci žádnou velkou a drahou kampaň. Levnou a účinnou variantou je podle mě založení profilu na facebooku," upozornil například kandidát hnutí Ano Karel Schmeidler.

Na facebooku už má svou stránku lidovecký kandidát Zdeněk Papoušek. „Zatím voliče seznamujeme s mojí tváří. Pokud se do Senátu dostanu, zaměřím se na vytvoření zákonů, které zlepší situaci dětí bez domova," upřesnil.

Na dotazy o své kandidatuře nereagovala Helena Sýkorová z KSČM. „Veškeré síly jsme teď soustředili na podání kandidátky, kampaň vyřešenou nemáme," uvedl mluvčí strany Aleš Roučka.

Politologové se domnívají, že Brňané upřednostní při volbách stranu před jménem kandidáta. „V podmínkách celého Brna rozhodují spíš celostátní trendy," potvrdil politolog Lubomír Kopeček.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.