Plán na opravu synagogy v Ivančicích udělal radost zejména potomkyni posledního židovského obyvatele, který se po válce vrátil do Ivančic, Věře Jelínkové. „Lidé znají můj původ a často mě vyzývají, ať s tímto problémem něco dělám. Jsem moc ráda, že konečně město plánuje opravy. Ale měly být už dávno hotové," poznamenala správkyně židovského hřbitova Jelínková.

Připomněla tak, že Ivančice slibují opravu budovy už nejmíň sedm let. „Město mělo dlouho dluhy. Budeme velmi vděční, pokud se mu to nyní podaří a vrátí synagoze původní historický vzhled. Základ vidím v tom, aby prostor byl maximálně víceúčelový. Musí to tam žít co nejčastěji různými akcemi," přiblížil brněnský architekt a člen Židovské obce Brno, který se stará o židovské památky, Jaroslav Klenovský.

fakta o synagoze
- Byla postavená v roce 1853 na místě starší svatyně.
- Ve stylu pozdního klasicismu ji navrhl vídeňský architekt Lorenz Wagner.
- Půlstoletí po válce sloužila jako skladiště klenotů.
- Je chráněná jako kulturní památka České republiky.
- Nachází se v ulici Josefa Vávry v Ivančicích, asi 150 metrů od Palackého náměstí.

Zda už se tentokrát sliby z radnice stanou skutečností, se lidé dozvědí v následujících týdnech. „Do čtrnácti dnů musíme vytvořit rozpočet města na příští rok. V tom chceme najít šest milionů korun, které potřebujeme na zpevnění zdí a především odstranění patra," upřesnil ivančický starosta Milan Buček.

Město už letos dalo asi třiačtyřicet tisíc korun na studii pro vhodné využití prostoru. „Líbí se nám myšlenka knihovny. Její součástí by měl být i víceúčelový sál, kde bude prostor pro malé divadlo, koncerty či výstavy. Kulturní život ve městě se tak přesune přímo do centra," popsal plán předseda ivančické kulturní komise Antonín Moravec.

S tímto návrhem se ztotožňuje také starosta, který chce pro velké investice sehnat dotace. „Potřebujeme vymyslet smysluplné využití. Uvítáme jakýkoli příspěvek, ale zatím jsme žádný bohužel nesehnali," připustil Buček.

Synagoga se začala rozpadat po roce 1989, když přestala sloužit i jako skladiště. „Město doposud spravilo jen střechu, což je sice dobře, ale to je málo. Sliby slyším už asi deset let, tak snad je tentokrát splní. Starost mohla městu odpadnout už v minulosti, když se o synagogu hlásila židovská obec, ale město ji odmítlo vrátit. Proto teď o ni Židé nemají takový zájem, jako kdyby byla v jejich majetku," uvedla Jelínková.

Rekonstrukci a záchranu památky město řeší s architektem Jiřím Koukolíkem, který se specializuje na velké veřejné prostory.

ADAM HAVEL