Všechny nové trolejbusy budou nízkopodlažní. „Zjednoduší cestování lidem, kteří se hůře hýbou, a také matkám s kočárky i starším lidem," sdělila mluvčí programu Kateřina Dobešová.

Upozornila, že díky tomu stráví trolejbusy na zastávkách méně času. Navíc prý mají nižší provozní náklady než stávající vozy.

Výběrové řízení už dopravní podnik vypsal. Firma mu dodá deset nových trolejbusů každý rok. „Budou poměrně dlouhé, takže je nejspíš nasadíme na nejvytíženějších linkách 25 nebo 26," zdůraznila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. Doplnila, že nyní má podnik 149 trolejbusů a nákupem obmění pětinu svého vozového parku.

Další desítky milionů z dotace pomohou opravit tři jihomoravské silnice, které jsou v katastrofálním stavu. „Díky dotaci opraví například úseky silnic druhé třídy Rousínov Tučapy na Vyškovsku nebo mezi Nuzířovem a Lipůvkou na Brněnsku a Blanensku," dodala Dobešová.

Podle ředitele jihomoravské Správy a údržby silnic Jana Zouhara jde o jedny z nejhorších úseků. „Mezi Rousínovem a Tučapy jsou na silnici vyjeté koleje, u Nedvědice je v havarijním stavu most, kvůli němuž by se musela uzavřít celá silnice. To by byl problém, protože jde o hlavní spojení s Vysočinou. Rozpadlý je i tah z Lipůvky do Tišnova, který také získal dotaci," řekl Zouhar.

Výbor Regionální rady Jihovýchod schválil také příspěvky na opravy a nové učebny škol v kraji nebo sportovní centrum v Základní škole Novolíšeňská v Brně.

Příjemci dotace* silnice II/430 Rousínov – Tučapy 83,6 milionu korun
* silnice II/387 Bořínov – Nedvědice 42 milionů korun
* silnice II/379 Tišnov – Lipůvka 11,8 milionu korun
* ZŠ Novolíšeňská, Brno – sportovní centrum pro všechny generace 10,9 milionu korun

Vybrané dotace školám:* modernizace odborných učeben Základní školy Rájec-Jestřebí 2,4 milionu korun
* modernizace ZŠ Louka 2,1 milionu korun
* modernizace zázemí praktického vyučování na ZŠ a MŠ Olešnice 5,5 milionu korun
* digitalizované přírodovědecké centrum se zaměřením na pracovní činnosti pro ZŠ Lysice 3,4 milionu korun