Administrátor Řeckokatolické farnosti Sergej Matskula a architekt úprav kostela Petr Múčka vrátili do schránek většinu objevených předmětů, obsah doplnili o věci ze současnosti, mimo jiné také o české peníze. „Sešli jsme se tu u příležitosti spouštění stroje času, který přenese naše i minulé myšlenky do budoucnosti," zahájil celou akci Matskula.

Část dokumentů bude uložena do archivu a nahrazena kopiemi. „Původní schránka připomínala matrjošku. Velká schránka skrývala menší a v ní byla ještě jedna menší. Nejmladší vrstva pocházela z roku 1978. Z něj pochází také ukázky dobového tisku či bankovek a mincí. Další vrstvy jsou z roku 1864 a nejstarší pak z roku 1720. Originály pamětních zápisů psaných na pergamenu uschováme, budou připojeny k fondu farního úřadu svatých Janů," uvedla Marie Plevová z brněnského diecézního archivu.

Unikátnost listopadového nálezu ocenil i architekt úprav Petr Múčka. „Fungujeme od roku 1992 a ještě nikdy se nám nepodařilo najít tolik materiálů z tak staré doby. Je to ojedinělý nález," popsal.

Po prezentaci umístili Matskula a Múčka veškerý obsah do dvou schránek, které později zapečetili pracovníci stavební firmy a umístili je do makovice na věži.

DANIEL HRBOLKA