Na výstavě lidé uvidí i třicet let staré originály loutek, které vědeckému centru zapůjčila Angličanka Sarah Alexandrová. „Loutky původně patřily mé mamince, která měla v anglickém Cornwallu malý obchod s řemeslnými výrobky. Mechanické fixurky pro ní vyráběli její známí umělci, a jí se tak zalíbily, že je odmítala prodávat dál a nechávala si je sama pro sebe,“ vysvětlila Alexandrová.

Novým šéfdirigentem a umělecký ředitelem Filharmonie Brno pro příští čtyři roky je Dennis Russell Davies. Foto: Jolana Halalová
Nový šéfdirigent a umělecký ředitel Filharmonie Brno je Dennis Russell Davies

Kromě mechanických loutek si návštěvníci na putovní výstavě, která už po světě cestuje dvacet let, prohlédnou také strojky a hračky z holandského muzea vědy a lékařství Museum Boerhaave. „Většina těchto hraček pochází z osmnáctého a devatenáctého století a sloužila jako učební pomůcky fyziky,“ popsal kurátor výstavy Ondřej Hlouša.

Návštěvníci mohou také využít jeden ze čtyř cirkusových fotokoutků, ve kterých se vyfotí jako klauni nebo s hlavou ve lví tlamě.
Výstava je součástí expozice vědeckého centra Vida a návštěvníci si ji mohou prohlédnout od čtvrtka až do konce letošního roku.

Neznámý sprejer nasprejoval na růžový tank v noci před jeho odjezdem symbol dolaru.
Růžový tank na rozloučenou pomaloval sprejer. Ozdobil ho znakem dolaru