„Chceme koupaliště opravit do řádného stavu. Tak, abychom mohli znovu otevřít padesátimetrový stadion. Tedy jej zrekonstruovat a modernizovat technologie," přislíbil starosta městské části Královo Pole Roman Vykoukal.

Dodal, že původní plán společnosti Hacienda Mexicana, která si koupaliště pronajímá, opravit bazén výměnou za odpuštění nájmu nevyšel. „Není možné, aby do toho vložil peníze sám. Koupaliště je náš majetek a opravovat jej tedy musíme my. Například je nutné vypsat výběrové řízení. A to lze těžko zajistit ve smlouvě se soukromníkem," upozornil Vykoukal. Zároveň ovšem nevyloučil, že se určitým způsobem bude firma na opravách podílet.

To potvrdil její jednatel Jiří Jaško. „Ke spolupráci jsme připravení. Ale zatím stále s městem jednáme. Nevíme kde, na čem a za kolik se budeme podílet," upozornil Jaško.

Dodal, že doufá, že úpravy přinesou nezbytné úspory. Doposud totiž koupaliště ročně prodělávalo kolem milionu korun. „Nyní, když je zavřený velký bazén, navíc máme jen poloviční tržby," podotkl Jaško. Dodal, že bazén bylo nutné zavřít. „Nemohu ohrožovat zdraví lidí," řekl.

Brňané potvrzují, že bez velkého bazénu je pro ně Dobrák méně atraktivní. „Když už platím vstupné, chci si zaplavat. Na Dobráku letos navštěvuji spíš koncerty v rockovém klubu," krčil rameny Stanislav Pokorný.

Jediné, co zatím blokuje plán oprav Dobráku je nedostatek peněz. Opravy totiž mají stát přes deset milionů korun. „Tolik peněz ve svém rozpočtu těžko najdeme," uvedl starosta Vykoukal.

Dodal, že možnost vidí v penězích z plateb za hazardní hry a výherní automaty, které přeposílá městským částem brněnský magistrát. „Je to určitá šance. Netušíme ale, kolik peněz dostaneme. Dostáváme je čtvrtletně a je za námi zatím jedna splátka. Jak vysoké budou ostatní a jak bude město peníze přerozdělovat v příštích letech, nevíme. Navíc jsme v zastupitelstvu odhlasovali, že u nás do roku 2013 stejně provoz automatů úplně skončí," sdělil Vykoukal.

V první letošní splátce dostalo Královo Pole do rozpočtu necelých sedm a půl milionu korun. Pokud dostane stejně i v příštích třech splátkách, obohatí se letos jeho rozpočet o třicet milionů.

Z investování peněz z hazardu do koupaliště není úplně nadšený Martin Klíč. Ten je ředitelem společnosti A Kluby ČR, která se věnuje péči o lidi závislé na výherních automatech. „Nemám nic proti opravám koupaliště. Je to také možnost, jak trávit volný čas. Ale peníze mohla městská část najít jinde. Ty z poplatků za automaty by měly jít na léčbu a prevenci závislosti," myslí si Klíč.

ČTĚTE VÍCE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST