Ráj pirátů a mořských oblud není jen ve světových mořích. Dobrodružství si mohou užíti i ti, kteří se chtějí v horkých letních dnech osvěžit na Koupališti Brno známém jako Dobrák. Kromě vody v bazénech tam na malé návštěvníky totiž čeká chobotnice či pirátská loď. Ani lidé, odrostlí dětským hrám, se na Dobráku nudit nebudou.

Návštěvníci koupaliště si mohou vybrat ze tří bazénů. „Jeden je pro děti, tam je hloubka jen šedesát centimetrů a je na něm nafukovací skluzavka v podobě chobotnice. Ve druhém se dá hrát vodní volejbal a také je to místo pro skokany. Je tu čtyřmetrová hloubka. No a třetí je pro plavce, je dlouhý padesát metrů,“ představil koupaliště jeho správce Tomáš Häring. Ti nejmenší se pak mohou svlažit v malém brouzdališti.

Pokud chtějí rodiče své děti na chvíli zabavit, je pro ně Dobrák ideálním místem. „Máme za sebou první část oprav. A zaměřili jsme se hlavně na děti. Aby je tu mohly maminky bez obav vypustit,“ podotkl Häring. Malí návštěvníci se tak mohou vyřádit v takzvané funny zóně na trampolínách, v lanovém centru, skákacím hradu nebo na prolézačkách. Po celý srpen pak mají děti na tyto atrakce vstup zdarma. Jinak se za zábavu platí, stejně jako za půjčení slunečníků a lehátek.

Ty si však hosté zřejmě rádi pronajmou. Okolí bazénů totiž neoplývá příjemnými místy na opalování a odpočinek. Bazény lemují staré dlaždice, mezi kterými prorůstají trsy trávy. Ty naopak chybí na trávníku pod stromy, který je návštěvníky ušlapaný až na hlínu.

Nevalný zážitek ze souše vynahradí voda. Ta má ve slunných dnech kolem čtyřiadvaceti stupňů. „Ve vodě jsem skoro pořád, i když je zamračeno. Jen škoda, že už tady není tobogan. Nejvíc se mi líbí chobotnice,“ usmála se například devítiletá návštěvnice Helena. O tobogan přišel bazén před rokem. Nové vedení jej však chce obnovit. „Příští rok chceme opravy věnovat zase puberťákům. Aby tu měli zábavu i oni. Takže se skluzavkami do budoucna počítáme,“ ujistil Häring.

I teď se mladí lidé mají kde pobavit. Součástí areálu jsou dvě hřiště na plážový volejbal, hosté si mohou půjčit sady na ping­pong, pétanque či badminton. „A pro ty, kterým by u vody chyběla pláž máme speciální bar s exotickou atmosférou. Jsou tu palmy a křesla s pískem, takže si mohou připadat jako na pláži,“ popsal Häring jedno z občerstvení. Kromě toho je pro plavce i neplavce připravený gril, ti náročnější mohou na oběd zavítat do restaurace.

I když se koupaliště snaží přilákat hlavně mladé lidi, je otevřené všem generacím. „Chodím tady o prázdninách se svým osmiletým vnukem skoro každý druhý den. Je to pro děti asi nejlepší bazén v Brně,“ uvedla například Jarmila Maňáková. O nejstálejších návštěvnicích má Häring jasno. „Každé ráno k nám chodí tři asi pětasedmdesátileté paní. Dají si kafe z automatu, pak si zaplavou dvě tři délky a dvě hodiny si pak povídají,“ dodal správce.