Ti se do akce My pro vodu – voda pro nás v Brně poprvé zapojí o tomto víkendu. Každoročně se jí účastní také členové Tábornického oddílu Sokoli Brno. Letos břehy uklidí už po čtrnácté. „Na začátku byla naší motivací pomoc přírodě. Zároveň akce vždy využíváme ke společnému setkávání. Po úklidu totiž pořádáme různý zábavný program," řekl vedoucí oddílu Pavel Vaněk. Odpadky, které každoročně z břehů odklidí, zaplní asi jedno celé nákladní auto. „Sbíráme vždy tak dlouho, dokud nám stačí síly," doplnil Vaněk.

Zhruba půl tuny odpadků už o minulém víkendu nasbírali pracovníci Povodí Moravy. „Čistili jsme téměř dvoukilometrový úsek od zoologické zahrady až po Brněnskou přehradu," podotknul ředitel společnosti Jan Hodovský.

Uklízení řek pořádalo Povodí Moravy poprvé teprve v loňském roce. Podle organizátorů se setkala s velkým úspěchem. Tehdy se do akce zapojilo téměř 1300 dobrovolníků. „Ve spolupráci se zaměstnanci Povodí Moravy posbírali více než čtyřiadvacet tun odpadků a vyčistili břehy řek v celkové délce 211 kilometrů," vyzdvihla loňský úspěšný ročník mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Do čištění břehu je možné se zapojit nejen v Brně, ale i na dalších místech na jižní Moravě. Například břehy Svitavy u úseku mezi Obřany a Bílovicemi nad Svitavou budou účastníci čistit v sobotu čtvrtého dubna. „Akce proběhne ve spolupráci místní organizace Moravského rybářského svazu. Čistit budeme úsek asi v délce čtyř a půl kilometru," sdělila Tomíčková.

Kromě Jihomoravanů budou letos dobrovolníci čistit břehy také v Olomouckém a Zlínském kraji nebo na Vysočině. Nejmenší zájem byl v loňském roce na právě na Vysočině. Stejný trend se podle Tomíčkové opakuje také v tomto roce.