Primátor Petr Vokřál přesto není s dohodou spokojený. „Připadá mi absurdní, aby tři koaliční partneři drželi v šachu čtvrtého, pokud chce změnit své zastoupení v radě města," vysvětlil primátor. Kratochvíla v radě nechce kvůli osobním sporům, kritizuje jeho práci na přípravě holdingu městských firem.

ROZHOVORY s primátorem Petrem Vokřálem a radním Tomášem Kratochvílem čtěte níže.

Jenže konec radního, kterého ANO už v pátek vyloučilo ze svých řad, by znamenal porušení koaliční smlouvy. „Dohodli jsme se, že nikdo z nás bod programu o odvolání do zastupitelstva nenavrhne," shrnul v pondělí náměstek za zelené Martin Ander.

Podle něj tak setrvá Kratochvíl v radě města do prosincového jednání zastupitelů. Rada totiž nemá pravomoc ho odvolat. „V nejbližších dnech vypracujeme novou koaliční smlouvu, pod kterou už nebude Kratochvíl podepsaný. V případě hlasování o jeho odvolání z rady to už nebude krok proti úmluvě," dodal Ander. Zelení a lidovci minulý týden vystoupili s tvrzením, že jakékoli změny v radě ruší smlouvu, na jejímž základě čtyři strany vládnou.

I kvůli této možnosti lidovecký klub minulý pátek pověřil svou náměstkyni primátora Kláru Liptákovou vyjednáváním s dalšími politickými stranami. „Přednější je pro nás ale zachovat současnou podobu spolupráce," ujistila Liptáková.

Přesto se její vyjednávací tým sešel už v sobotu se sociálními demokraty. „Šlo o oficiální setkání, na kterém jsme mluvili o možnosti spolupráce s ohledem na naše volební programy," sdělil šéf zastupitelského klubu sociálních demokratů Vlastimil Žďárský. Vyjednávání o nové koalici ale popřel. „Setkali jsme se ještě se zástupci hnutí ANO, nešlo ale o nic oficiálního," dodal Žďárský.

Podle Vokřála to neznamená, že hledá pro svých dvanáct zastupitelů podporu u opozice. „Nemusím chodit za sociálními demokraty, aby odvolali Tomáše Kratochvíla. To je proti koaliční smlouvě, porušit ji nechci," ujistil.

Kromě podpisů pod koaliční smlouvou se možná změní i obsah smlouvy. „Lidovci navrhli změny, které trochu upraví fungování uvnitř naší koalice," shrnul Ander.

Spor v koalici v posledních dnech zastínil další důležitý bod jednání. Zastupitelé mají posvětit nákup většinového podílu ve společnosti Veletrhy Brno. „Beru to jako zatím největší úspěch," podotkl po dohodě s dosavadním vlastníkem Messe Düsseldorf Vokřál. Pokud zastupitelé podmínky nákupu schválí, od ledna bude město vlastnit pětadevadesát procent společnosti, která v areálu BVV pořádá veletrhy. Spory o Kratochvíla podle Vokřála hlasování o podpoře nákupu neohrozí.

Kratochvíl nerespektoval má nařízení jako primátora, stěžuje si Vokřál

Brno /ROZHOVOR/ – Primátor Petr Vokřál řeší první vážné trhliny v koalici za rok ve funkci. Chce odvolat vlastního radního, koaliční partneři jej nechtějí podpořit. „Čí je nyní člen Kratochvíl není jasné. To musím zjistit v nejbližších dnech," říká.

Kde vznikl současný problém?

Má dvě úrovně. První je, že jsme něco slíbili svým voličům, a to lepší správu městských firem. První kroky k cíli se dařily. Vzápětí se vše zpomalilo a rostla i nervozita z práce pana Kratochvíla.

A ta druhá úroveň?

Tlak se začal promítat i do osobních vztahů a odpověď, že něco nejde, pro mě není řešení. Vyústilo to až v to, co se odehrálo v posledním měsíci. Kratochvílův postoj, kdy nerespektoval má nařízení jako primátora, je nepřípustný. Navíc se problémy začaly prohlubovat. Donesly se ke mě různé zvěsti o jeho nekorektních postupech. A když jsem se pak dočetl, že on by měl být tím pilířem v boji proti klientelismu, musel jsem se zasmát.

Proč?

Jedna z věcí, kterou jsme slíbili, byla profesionalizace představenstev městských firem. Proto jsme chtěli, aby všichni prošli znovu výběrovým řízením a utvrdili nás v tom, že na svá místa patří. Kratochvíl byl ale proti.

Brněnský primátor Petr Vokřál.Kdy jste rozpor uvnitř hnutí začali řešit?

Na přelomu května a června. Chtěl ale dokončit práci na studii pro holding městských firem. Na oblastním předsednictvu jsme dali najevo, že by měl na své funkce rezignovat. Slíbil mi, že po prezentaci studie to udělá. Nestalo se.

Začaly neshody mezi vámi dvěma proto, že on byl šéf hnutí ANO v Brně?

Je to právě naopak. Když se rozhodl kandidovat, říkal jsem mu, že nebude na nic mít čas. Když jsme po něm pak chtěli, aby se vzdal svého postu v radě, zastával stanovisko, že jeho jako předsedu oblastní buňky odvolat nemůžeme. To byl začátek konce.

Podle některých politiků se ve své pozici chováte téměř autokraticky, co na to říkáte?

To určitě není pravda. Někdo mi může vyčítat, že nemám na každého čas denně, to je fakt, protože času je málo. Ale nikdy se nestalo, že bych bouchal do stolu a prosazoval svůj názor. Naopak hledám kompromis často tak moc, že mi to až moji vlastní souputníci vyčítají.

Jak budete postupovat v radě, v které je ještě stále pan Kratochvíl, ale nezastupuje nyní žádnou stranu?

Máme koaliční smlouvu, která se sestává ze čtyř politických stran či hnutí. O nestranících tam nic není. Máme také dohodu, v jakém formátu rada je a kdo má kolik členů. Čí je člen Kratochvíl, není jasné. To musím zjistit v nejbližších dnech. Kdyby vstoupil do jiné strany, nepřekvapilo by mě to.

---

Jeho přání nemůže být rozkazem, říká na adresu primátora Kratochvíl

Brno /ROZHOVOR/ – Ještě před měsícem byl radní Tomáš Kratochvíl prvním mužem brněnského hnutí ANO. Minulý týden ho ale předsednictvo strany vyloučilo. „Pokud budou nadále plnit volební sliby, budu hlasovat pro ně," tvrdí i přesto Kratochvíl, který zatím v radě města setrvá.

Jaká je po vyloučení z ANO vaše budoucnost v politice?

Všichni se ptají, jestli třeba neplánuji vstoupit do jiné politické strany. Nikdy jsem nebyl přeběhlík a neměním své názory. Tak jsem se choval i v hnutí ANO. Možná, že i to byla příčina sporů, které vedly k mému vyloučení.

V posledních dnech jsme několikrát slyšeli, že jste napojený na občanské demokraty, v kterých působí váš bratr. Je to pravda?

To určitě není. Bratr se například dozvěděl, že jsem v hnutí ANO, až téměř po roce. Navíc, kdybych na ně byl napojený, bylo by logické, že bychom na brněnském magistrátu měli už rok po boku ANO s ODS.

Jaké jsou podle vás ty hlavní důvody vyloučení?

Celá kouřová clona kolem mé osoby má jen zakrýt, že koalice v Brně nefunguje.

Tomáš KratochvílJaký je problém v koalici?

Především komunikace mezi Petrem Vokřálem a partnery z lidovců a zelených. Nemají dostatek informací, protože materiály o hodně zásadních rozhodnutích se jim na stůl dostávají pozdě. Pokud někdo tvrdí, že já jsem byl ten, který nekomunikoval, tak lže. S ostatními politickými stranami jsem naopak mluvil ještě před tím, než jsme sestavili současnou koalici.

Stále stojíte za tím, že setrváte v radě města, i přesto, že již nejste členem hnutí ANO?

Jediné, co se změnilo, je to, že nejsem v žádné straně. Pokud bude ANO i nadále prosazovat to, co přislíbilo svým voličům, nemám problém je v hlasování podpořit.

Jednání předsednictva, které vás z hnutí ANO vyloučilo, jste se neúčastnil, ani se neomluvil. Proč?

Právě naopak, omluvil jsem se. Pozvánku jsem dostal ale až den před schůzí a v nabitém programu čas na cestu do Prahy nebyl. O vyloučení jsem do dneška navíc nedostal od nikoho oficiální zprávu. Vím to pouze z médií.

Někteří členové brněnské buňky vaše odvolání navrhovali v květnu, proč jste je nevyslyšel?

Zhruba dva měsíce před tím jsem se postavil do čela brněnského ANO. Skupinka lidí kolem Vokřála postavila hráz a začala vytvářet tlaky na mou osobu. Je to v politice běžné, jen jsem čekal, že najdeme nějakou shodu. Vokřál již není manažer své vlastní firmy, ačkoliv si to zřejmě stále myslí, a musí se podle toho začít chovat. Jeho přání nemůže být rozkazem.

Z hnutí ANO zazněla obvinění, že jste byl proti změnám ve vedení městských firem?

Nepřipadalo mi vhodné, některé ředitele odvolat jen proto, že již v čele firmy byli v minulém volebním období. Často jsou to odborníci na pravém místě. V městských firmách navíc vždy musí být někdo z politiků, aby dohlédl na hospodaření.