V pondělí oba hejtmani podepsali memorandum o společném zájmu a postupu. „Dokument nám umožní o vodu lépe pečovat a zabraňovat výpadkům a ztrátám na cestě k obyvatelům,“ sdělil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Oba kraje spojují významné vodní zdroje i stávající vodárenské soustavy. „Povrchová voda z vodárenské nádrže Vír na Vysočině je prostřednictvím Vírského oblastního vodovodu dodávána obyvatelům brněnské aglomerace a naopak voda odebraná z vodní nádrže Vranov v Jihomoravském kraji slouží k zásobování obyvatel značné části Třebíčska pitnou vodou,“ uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.

Lokalita u křížení Černovické ulice s řekou Svitavou v brněnském Komárově. Nově je v upraveném návrhu nového územního plánu města určená pro plánovanou městskou nemocnici.
Sporná nová městská nemocnice v Brně: místo Kraví hory v záplavovém území

Od uzavření memoranda se budou odvíjet další společné aktivity. Například příprava a zpracování studií proveditelnosti na propojování jednotlivých skupinových vodovodů. Předpoklad zpracování je v příštím roce.

Jihomoravský krajský radní Vladimír Šmerda už dříve uvedl, že propojování vodárenských soustav bude stát desítky miliard korun a bude trvat desítky let.