„Cukroví ještě prodávám, ale maximálně jedno nebo dvě kila. Víc bych toho do Vánoc nestihla,“ potvrdila Jana Ištoková z Brna s tím, že letos již napekla šedesát kilo sladkostí.

Cena za kilo se u soukromých cukrářek pohybuje mezi třemi až čtyřmi stovkami korun. „Záleží na množství druhů a na náplních,“ upozornila cukrářka Hana Kotková z Brna. Opozdilci proto budou muset vzít za vděk zbožím z velkých pekáren. „Minulý rok jsem si koupila krabičku cukroví. Bylo v ní asi deset různých tvarů, ale nakonec jsem zjistila že vše je z jednoho těsta. Cukroví bylo suché, vůbec nám nechutnalo,“ zhodnotila kvalitu takovýchto výrobků Stanislava Dolníčková z brněnské části Komín. Letos se pustila do pečení sama. Neušetří, ale doufá, že rodině bude chutnat. „Máslo, mouka, vejce, ořechy, mandle, vaječný likér a čokoláda stojí dost peněz, takže nechápu, jak může kilo cukroví stát v obchodě jen dvě stě padesát korun,“ podivuje se Dolníčková.

Výživová poradkyně Ivana Kolínská radí důkladně si pročíst složení na obalu. „Na cukroví z nekvalitního tuku, bez másla, si nikdo moc nepochutná,“ upozornila odbornice na zdravou výživu.

Podle provozovatelky cukrárny Aranky Hamerníkové ale není na kupovaném cukroví nic špatného. Přesto je zájem o něj menší než v předchozích letech. „Překvapuje mě to, protože jeho cena je vzhledem ke kvalitě opravdu nízká,“ upozornila Hamerníková.

Až do středy bude mít cukroví na pultě cukrárna Romance v brněnské Líšni. „Pekli jsme pět set kilo a téměř vše už je zadané. Pár krabiček nám ale vždy zbude i pro volný prodej,“ přislíbila majitelka Romana Vašková.

Den před Štědrým dnem už lidé cukroví nakoupí jen v supermarketech.