Jedlíci ochutnávají guláš, moravské uzené či řízky. „Nejvíce se prodává asi smažený sýr na přepuštěném másle. Nápad na podobnou akci vznikl před třemi lety. Pořádáme festival Ochutnej svět nebo Extrem food festival, ale lidé nám začali říkat, že je fajn, že můžou ochutnat, co se jí ve světě, ale už téměř neví, jaká je česká kuchyně. Proto jsme se letos podruhé rozhodli uspořádat Ochutnej Česko. Tentokrát nejvíce letí asi smažený sýr,“ popisuje s úsměvem za organizátory Pavel Pichler.



Na prosluněném nádvoří stojí kromě laviček k sezení a stánků nabízejících jídlo i několik ohňů, nad nimiž si mohou návštěvníci opéct maso. Mezi nimi je i Silvie Purkrábková z Kuřimi. „Na hradě jsem už párkrát byla, ale na takové akci jsem tu poprvé a moc se mi líbí. Teď si opékám špekáček, ale ochutnala jsem i housku s uzeným. Bylo výborné,“ pochvaluje si.

Jídlo však není to jediné, co organizátoři pro návštěvníky připravili. „Festival není jen o jídle, ale o tom, že Češi mají zlaté české ručičky. Takže si tady mohou lidé vyzkoušet různé rukodělné činnosti, hraje tu česká hudba, harmonika i dudák. Vše se tu točí kolem našeho národa,“ dodává Pichler. Díky tomu si děti hrají ve speciálních dílnách a dospělí zkouší třeba kolovrátek.

Za sobotu přišlo nasát atmosféru hradu a ochutnat česká jídla 1400 návštěvníků.