Noví nájemci překvapili tento týden Jaromíru Dubšíkovou z brněnské Bystrce. Tisíce berušek tam zahalily celé dva panelové domy. „Jsou jich obrovská hejna. Prolézají škvírami do bytu, a když otevřu okno, už se jich nezbavím," uvedla Dubšíková.

Podobný jev je podle entomologů vidět každý rok. Ale ne v tak velké míře. „Právě teď je typické období pro obrovské roje berušek. Jedná se především o slunéčka asijská, která hledají úkryty, kde by přečkala zimu. Vybírají si hlavně místa s vhodnou vlhkostí. Líbí se jim zateplené domy, lezou také do spár mezi cihlami," objasnila entomoložka Marie Borkovcová.

S beruščí invazí se od počátku týdne nepotýkají jen v Brně, ale i jinde v kraji. „Nic takového jsem dlouho neviděl," popsal pondělní nálety Petr Kousal z Hradiště na Znojemsku.

V hnízdo slunéček se už v pondělí odpoledne proměnil také blanenský kostel svatého Martina. „Je to hrozné. Lezou po oblečení i za košili, pletou se do vlasů. Nalétala nám také do kostela. Jsou prostě všude. Navíc vylučují nějakou tekutinu a páchnou," uvedl blanenský farář Jiří Kaňa.

Odborníci doporučují, aby si lidé dávali na berušky pozor. Často totiž bývají agresivní. „Navíc skutečně vypouští zvláštní tekutinu, která může způsobit i alergickou reakci," podotkla Borkovcová.

Zatímco někteří lidé jsou nadšení z hříčky přírody, řada jiných se tak snaží berušek zbavit a vyhubit je chemickými postřiky. „Jsou totiž hodně, několik mě jich dokonce nepříjemně poštípalo. Zatím se mi ale nedaří je vyhnat," poznamenala Dubšíková.

Pokud lidé berušky nezabijí, zalezou do škvír v domech, kde přečkají zimní měsíce. Své krovky pak roztáhnou zase na jaře, kdy vyletí ven.